Politika

Fahrudin Radončić odgovorio Miloradu Dodiku: “Policija entiteta RS neće biti na državnoj granici”

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić poručio je kako policija bh. entiteta RS neće biti na državnoj granici.

Fahrudin Radončić - Vijesti.ba

Ovakav stav iznio je nakon što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio postavljanje punktova policije RS-a na državnoj granici i entitetskoj liniji, piše “Klix“.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić tražio je pismeno pojašnjenje od Ministarstva unutrašnjih poslova RS i dobio zvaničan odgovor od Darka Ćuluma, direktora policije RS“, naveo je Radončić na svom Instagram profilu.

On je stavio na uvid javnosti Ćulumov odgovor na Galićev zahtjev i kao Galićev naknadni akt.

Konstatacija na kraju Ćulumovog akta, kao i posljednji pasus Galićevog dopisa odlično objašnjavaju da obje policijske agencije rade isključivo u okviru zakona i da nema nikakvog izlaska na granicu ili entitetsku liniju“, poručio je Radončić.

U povodu Dodikovih najava o postavljaju punktova policije RS-a na entitetskoj liniji oštru izjavu jučer je dao i federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara koji je upozorio vlasti u RS-u da se ne upuštaju u takve avanture.

Izjave Milorada Dodika o postavljanju punktova entitetske policije, u momentu dok cijela zemlja prioritetno radi na prevenciji zaraze koronavirusom, predstavljaju anticivilizacijsko, nemoralno i neodgovorno postupanje pojedinca. Dodiku bi bilo pametnije, a stanovnicima RS-a korisnije, ukoliko bi svoju energiju i budžetska sredstva usmjerio u poboljšanje zdravstvenog sistema i borbu protiv nevidljivog neprijatelja koji ne bira između administrativno-teritorijalnih jedinica u sastavu države BiH. Sramotni su pokušaji da se pandemija koronavirusa iskoristi za realizaciju političkih ciljeva i interesa SNSD-a“, rekao je Čampara.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

POLICIJA RS NEĆE BITI NA GRANICI: Povodom medijskih ili političkih najava i polemika da će policija RS navodno biti postavljena na granicama Bosne i Hercegovine, treba biti precizan i saopštiti da takva opcija ne pistoji. U situacijama viška riječi ili politizacijama, najbolje se ponašati institucionalno. Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, jutros je tražio pismeno pojašnjenje od Ministarstva unutrašnjih poslova RS i dobio zvaničan odgovor od Darka Ćuluma, direktora policije RS. Stavljam na uvid javnosti odgovor gospidina Ćuluma na zahtjev gospodina Galića i Galićev naknadni akt. Konstatacija na kraju Ćulumovog akta, kao i posljednji pasus Galićevog dopisa, odlično objašnjavaju da obje policijske agencije rade isključivo u okviru zakona i da nema nikakvog izlaska na granicu ili entitetsku liniju.

Objavu dijeli Fahrudin Radončić (@radoncicfahrudin)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh