Politika

Principi za prosperitetniji Mostar: Hadžikadič otvorio prostorije u Mostaru

Dokument nazvan “Principi i rješenja za političko uređenje grada Mostara”, Platforme za progres, BiH, predstavljen danas u Mostaru, iznimno je važan za budućnost ovog grada i Bosne i Hercegovine, poručeno je sa male svečanosti, nakon otvorenja prostorija ove stranke u Mostaru.

Principi za evropski Mostar su kozmopolitizam, teritorijalno, administrativno, funkcionalno i pravno jedinstvo, efikasnost Gradske uprave, jednakost i zaštita u organima uprave, kao i odlučno “ne“ majorizaciji i getoizaciji. Zastupljeni su i posebnost u funkciji nepriznavanja ratnih ciljeva, istovjetnost biračkog prava, teritorijalna zastupljenost i reintegracije, ravnomjernost u razvoju grada, te inkluzija osnovnih jedinica lokalne samouprave. Poručeno je i kako se bez ekskluziviteta stranaka u odlučivanju o sudbini Mostara mora pristupiti problemu, ali i poštivati efikasnost u provedbi izbornog procesa.

Platforma za progres opredjelila se za pristup u kojem se razvija svoj model ”srednjega puta”,a kojim se ostvaruje pomirenje građanskog i etničkog modela. Ovim modelom između ostalog implementirala bi se i presuda Evropskog suda za ljudska prava poznata kao ”Presuda Sejdić-Finci” na lokalnom nivou.
Prijedlog za Mostar podrazumijeva promjenu broja vijećnika po gradskim jedinicama, osiguranje prava izbora vijećnika iz Centralne zone, te umjesto posrednog izbora gradonačelnika uvođenje direktnog izbora uz dva dogradonačelnika koji bi dolazili iz različitih konstitutivnih naroda i ostalih.

– Ponuđeno rješenje predviđa da građani na gradskoj listi za gradonačelnika mogu birati samo jednog kandidata. Kandidat s najvećim brojem glasova postao bi gradonačelnik, a iz reda drugih konstitutivnih naroda i ostalih prva dvojica postali bi dogradonačelnici. Oni su istovremeno zamišljeni i kao prvi ljudi dva gradska odjela i to odjela za koji imaju profesionalnu sposobnost, rekao je član Političkog savjeta stranke Edin Batlak.

Način izbora vijećnika odvijao bi se po principima: Svih 35 vijećnika se bira s jedne liste. Svi birači imaju pravo da glasaju za bilo kog kandidata bez obzira iz kog izbornog područja dolazi. Mandati se dodjeljuju po principu osvojenih glasova, teritorijalnom principu, i principu pripadnosti konstitutivnom narodu i Ostalim. Svaki kandidat nosi oznaku izbornog područja iz kojeg dolazi. Svaki birač ima pravo na samo jedan glas za jednu političku opciju, s tim da može zaokružiti više kandidata unutar odabrane političke opcije kako i nalažu izborna pravila.

Predsjednik Mirsad Hadžikadić rekao je da Mostar istinski predstavlja paradigmu uređenja Bosne i Hercegovine. Napomenuo je i kako je prva Skupština stranke održana u Banjoj Luci, kao i da veliki procenat članstva čine žene i mladi, dok jednu četvrtinu čini bh. dijaspora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh