Politika

Mektić: “Odlaskom na Dodikov sastanak Milan Tegeltija potvrdio ga kontroliše SNSD”

Zastupnički doma Parlamentarne skupštine BiH raspravlja o zahtjevu zastupnika Dragan Mektića za razmatranje Prijedloga zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH u sadašnjem sastavu i to po hitnom postupku.

Dragan Mektić - NAP.ba

U Prijedlogu zakona predloženo je da mandat aktuelnim članovima VSTV-a BiH prestane s 15. junom 2020. godine, a da najkasnije do 8. juna 2020. godine pravosudni organi, advokatske komore i institucije BiH koje biraju članove VSTV-a provedu postupak izbora novih članova VSTV-a BiH.

Dragan Mektić (SDS) u svom obraćanju zastupnicima kazao je da je predložio hitnu proceduru, jer ima jako puno razloga.

“Svima je poznato, pa ako hoćete i svim međunarodnim organizacijama poznato je da treći stub vlasti ne pruža nikakvu sigurnost. Bez pravne sigurnosti nema investitora niti sigurnosti. Mi nismo primili ni k znanju Izvještaj o radu VSTV-a. Koliko je meni poznato i u ranijem sazivu se dešavala ista takva situacija sa izvještajima o radu VSTV-a.

Brojne afere i nezakonitosti su opšte poznate u javnosti. Ono što treba da reguliše VSTV kao najodgovornija institucija u trećem stubu vlasti ne radi, pa se sjećamo afere Potkivanje. Predsjednik VSTV-a sjedi sa čelnicima stranaka. Sve to što se dešava nanosi ogromnu štetu BiH. Opšta je percepcija da javnost nema nikakvo povjerenje u pravosudne institucije”, kazao je Mektić, prenosi “NAP“.

Spomenuo je i izvještaje o napretku BiH i da su isti nepovoljni i nije konstatovan nikakav napredak u pravosudnom sistemu.

“Šta više govori se o sprezi politike i pravosuđa i kriminala. Nemamo vremena za čekanje, nema nikakvih pokušaja da se ovo stanje promijeniti. Stalno idemo iz afere u aferu”, kazao je Mektić.

Problematizirao je i prisustvo Milana Tegeltije na skupu u Istočnom Sarajevu čime je dokazao da je direktno pod političkim utjecajem.

Adil Osmanović (SDA) u svojoj raspravi pozdravio je ovu inicijativu Mektića, s obzirom na ankete građana koje ukazuju da je vrlo nizak stepen povjerenja u pravosuđe.

Nermin Nikšić (SDP) kazao je da postoje elementi hitnosti i da ima jako puno primjedbi na rad VSTV-a.

“Smatram da je nemoguće ovaj zakon razmatrati u hitnom postupku i riješiti probleme odmah. To je oblast u koju treba ući i pokušati je ustroji i riješiti, pogotovo sa aspekta kako VSTV treba da bude nezavisan, a predsjednik te institucije je na sastanku političke stranke. Mislim d aje nemoguće kroz ovaj tekst riješiti te probleme”, kazao je Nikšić.

Dženana Đonlagić (DF) govoreći o hitnosti kazao je da nula glasova za izvještaj o radu VSTV-a govri koliko je hitna i bitna rasprava, ističući da će podržati i hitnost i sam prijedlog zakona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh