Politika

Vojin Mijatović uputio otvoreno pismo Miloradu Dodiku

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Vojin Mijatović uputio je otvoreno pismo članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku koje prenosimo u cijelosti.

Vojin Mijatović - Vijesti.ba

Gospodine Dodik,

I ako se mi poznajemo čitav život i ako sam bio član SNSD-a kada je malo ko to hteo i smeo, ono što se dešava poslednjih dana u Bosni i Hercegovini nakon odluke Ustavnog suda BiH, a u vezi sa poljoprivrednim zemljištem, te Vaše javno djelovanje predstavlja vrhunac ludila u koji sam se nadao da nećete nikad zagaziti.

SNSD i Vi lično ste nekada bili nada za ovu zemlju, za sve ljude, nada da se nakon krvavih sukoba 90-ih stvari mogu promeniti. Tada su nas ako se sećate progonili ljudi iz SDS-a, ucenjivali, pretili, strašili, govorili da smo izdajnici … Vi ste gospodine Dodik bili tada hrabri i istrajni i uspeli napraviti veliku stranku. I tada kada ste uspeli, kada su i oči Bošnjaka i Hrvata bile uprte u Vas kao spasioca ove zemlje, kao čoveka koji nije nacionalista, koji je vizionar. Vi ste tada izdali sve – ideju, ljude, zemlju.

Svih ovih godina podvodio sam Vaše poteze pod jeftine političke poene, nužnost za ostanak na vlasti i koliko god da ste štete pravili tražio sam neka objašnjenja, pa i ona nerealna.

Međutim, Vaši poslednji potezi se više ne mogu podvući pod bilo šta što se može nazvati normalnim. Gospodine Dodik, potpuno ste izgubili kompas, krenuli ste u avanturu i žrtvujete čitav narod, žrtvujete mir. O razlozima neću pisati, a znam ih i ja, ali i Vi gospodine Dodik. Vi više nemate ponuditi ništa narodu nego rat i sukob. Sve ste laži potrošili i ovo sada je jedini izgledan potez koji ste mogli učiniti. Ovaj Vaš potez nije ni planiran ni iznuđen, već jedini mogući. Ovaj potez je vaš poslednji politički čin.

I dok Vi, gospodine Dodik, u stilu kockara igrate na sve ili ništa, ja ću Vam samo uputiti nekoliko pitanja. Znam da neću dobiti odgovor jer vi ste Srbin sa velikim S, a ja sam mali srbin sa malim s. Ali, kako god, nemojte zaboraviti da je vreme najbolji sudija i nemojte dozvoliti da Vas vreme i buduće generacije pamte kao čoveka koji je ponovo prizvao i pozvao rat, stradanja, ubijanja, suze majki, sestri i kćerki i muk.

Ali da ne dužim:

1. Gospodine Dodik, je li moguće da ste spremni decenijski kriminal Vas i vaših saradnika pokriti ratom i sukobom?

2. Gospodine Dodik je li moguće da verujete, da činjenica da sve ovo radite u punoj saradnji sa Bakirom Izetbegovićem i SDA-om, nije vidljivo svima nama?

3. Gospodine Dodik, je li moguće da to što ste prvi put doživeli politički neuspeh dolaskom u Sarajevo u Predsedništvo BiH, gde niste ‘glavni baja’ kao što ste navikli, želite kompenzovati žrtvujući narod?

4. Gospodine Dodik, znate li koliko je srpskih, bošnjačkih i hrvatskih glava platilo cenu zbog ovakvih politika 90-ih godina?

5. Gospodine Dodik, za koji i čiji cilj trebaju ginuti današnja deca?

I mogao bih postavljati stiotinu ovakvih pitanja na koja naravno neću dobiti odgovor od Vas. Na kraju, gospodine Dodik, jasno Vam želim reći:

Ja Vojin Mijatović, oca Dobrivoja, majke Branislave, rođen ljeta 1979. u Banja Luci, ponosni otac jednog deteta, ponosni državljanin Bosne i Hercegovine, ostajem u svojoj zemlji Bosni i Hercegovini, i uradiću sve da se suprotstavim politikama koje vodite Vi, ali i Vaš koalicioni prijatelj Bakir Izetbegović. Nemojte biti u zabludi da su baš svi toliko ludi za Vama i da će uzeti puške kao 90-ih. Taj film se više neće gledati, a Vi ga ni tada niste gledali već ste švercovali cigare i naftu, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh