Politika

Adil Osmanović: “Nikada se do sada nisu desile ovako teške izjave”

Osmanović tvrdi da se ova sjednica nije trebala sazvati.

Adil Osmanović - nezavisne

Adil Osmanović, potpredjsenik SDA i zastupnik u Zatupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, komentarisao je Posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se raspravlja “Informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”.

Osmanović tvrdi da se ova sjednica nije trebala sazvati.

Ona dodatno usložnjava situaciju u BiH. Zaključci koji su tamo predloženi su prije svega antidejtonski i protu-ustavni i to je direktno i jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma bez bilo kakvih sankcija domaćih ili međunarodnih institucija, što nije dobro“, istakao je.

Prema njegovim riječima, posljednje odluke Ustavnog suda BiH su pokazale slabost sistema za sprovođenje zakona u BiH.

Pokazale su nekompetetnost persona koje se nalaze na čelu tih institucija koje su obavezne da sprovode zakone. Ovdje se ne može abolirati Tužilaštvo BiH. Tužilaštvo BiH radi u skladu sa Ustavom BiH, Zakonom o Tužilaštvu BiH i Krivičnim zakonom BiH. Sva tri akta obavezuju glavnu tužiteljicu da sve one koji se drznu da na jedan arogantan način prkose neprovođenju odluka Ustavnog suda mora formirati tim i podignuti optužnice“, kazao je.

Osmanović je kazao da SDA očekuje reakciju međunarodne zajednice.

Ovo je jako ozbiljno pitanje. Nikada se do sada nisu desile ovako teške izjave od bilo kojeg političara u BiH, da pokušava negirati BiH, odnosno najavljuje kada će doći do prestanka funkcionisanja države BiH, što je direktno kršenje Dejtonskog sporazuma“, istakao je.

Smatra da je visoki predstavnik Valentin Inzko morao sazvati vanrednu sjednicu Vijeća za implementaciju mira, te informisati Vijeće sigurnosti UN-a.

Radi se o pokušaju ozbiljnog kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i niko nema pravo na ćutnju. Ni domaće institucije, niti međunarodne institucije, jer smo svi zaduženi da dosljedno provodimo Dejtonski mirovni sporazum i da radimo na integritetu države BiH“, kazao je.

Osmanović dalje navodi da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić vodi neprincipjelnu politiku.

Ne možete reći da se zalažete za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, za suverenitet BiH, a onda jedan političar iz RS pred vama govori da će se zalagati za sprovođenje referenduma i neko otcjepljenje od BiH. Očekivali smo jasnu reakciju i prema Miloradu Dodiku i prema bilo kome iz regiona koji na takav način podriva ustavno-pravni poredak u BiH. Vučić mora biti jasan“, istakao je.

Podsjetio je kako je Vučić imao jasnu reakciju kada je SDA usvojila dvoju deklaraciju.

Očekujemo da na takav način reaguje i na izjave Dodika“, kazao je, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh