Politika

Ovo je 7 zaključaka koje planiraju usvojiti u NSRS-u, među njima definisanje entitetske granice

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici razmatrati 7 zaključaka o kojima će na kraju glasati. Sjednica je sazvana zbog, kako je navela predsjednica RS-a, antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Milorad Dodik - bhdijaspora.net

Kako saznaje Klix ovo su zaključci koje je predložio Milorad Dodik (SNSD) i o kojima će se danas raspravljati u Narodnoj skupštini te na kraju vjerovatno i glasati.

1. NSRS potvrđuje svoju podršku izvornom tekstu Dejtona i Ustava

2. NSRS obavezuje predstavnike RS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranih i izboru domaćih sudija

3. NSRS zadužuje Vladu RS-a da započne pregovore s Vladom FBiH u cilju definisanja entitetske granice

4. NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da ne učestvuju u donošenju odluka do usvajanja zakona iz zaključka 2.

5. NSRS konstatuje da je RS potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma pa i Aneksa 4 koji je Ustav BiH. NSRS potvrđuje da su Ustavni sud i Visoki predstavnici konstantno kršili Dejton i Ustav i time izmijenili politički sistem

6. NSRS neće prihvatati ni provoditi nikakve odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda

7. NSRS traži od predstavnika RS u institucijama BiH da obavijeste o sprovođenju ovih zaključaka

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.

U materijalu koji je dostavljen poslanicima uoči posebnog zasjedanja navedeno je da neprovediva odluka Ustavnog suda BiH, prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture RS-a.

Cvijanović je prošle srijede rekla da predstavnici RS-a u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu bez stranih sudija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh