Politika

Ramiz Salkić: “Preispitati ustavnost Zakona o praznicima u bh. entitetu RS”

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić smatra da je potrebno ponovo analizirati Zakon o praznicima u tom entitetu, kao i odredbu da entitetska vlada svojom odlukom može da proglasiti određeni dan neradnim.

Ramiz Salkić- frontal

Vlada entiteta redovno, svake godine zloupotrebljava ovu odredbu i proglašava neradnim danom obilježavanje Nova godina po julijanskom kalendaru, što predstavlja diskriminaciju Bošnjaka, muslimana i Hrvata, katolika – rekao je Salkić za “Fenu”.

Također, ove godine je, podsjeća, Vlada RS-a svojom odlukom proglasila neradnim danom i 9. januar, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine označio kao dan koji se ne može obilježavati kao dan ovog entiteta.

Vlada je svojom odlukom, odnosno Ministarstvo prosvjete i kulture, nametnulo obilježavanje slave Sveti Sava u školama, što je također diskriminatorna odredba spram Bošnjaka muslimana i Hrvata katolika, te svih drugih građana koji nisu pravoslavci – ukazao je Salkić.

Neophodno je, smatra, tražiti i ocjenu usklađenosti zakona koje je donio entitetski parlament u prethodnom periodu sa članom 97. Ustava entiteta RS, koji predviđa zastupljenost po popisu iz 1991. godine, što važeći zakoni ne prepoznaju na način kako je to Ustav propisao, što predstavlja izvor diskriminacije.

Činjenica da je, kako kaže, Ustavni sud Bosne i Hercegovine svojim odlukom ukinuo određene odredbe zakona o unutrašnjoj plovidbi te zakona o poljoprivrednom zemljištu entiteta RS pokazuje da vlada entiteta i Narodna skupština usvajaju određene zakone suprotne ustavu Bosne i Hercegovine i zakone koji produkuju diskriminaciju građana.

Smatram da postoji osnov i prostor za pokretanje više postupaka pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine na ocjeni usklađenosti Ustava entiteta RS sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i određenog broja zakona koji su usvojeni u Narodnoj skupštini RS – rekao je Salkić.

Naglašava da je potrebna sveobuhvatna analiza zakona i propisa od onih koji imaju mogućnost pokretanja postupaka pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine, radi popravljanja ustavne i zakonodavne pozicije svih građana koji nisu Srbi u ovom entitetu.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je mjesto gdje se treba i može popravljati sve ono što nameće trenutna vlast u bh. entitetu RS, a što je izvor diskriminacije u različitim sferama života – ocijenio je Salkić.

Uvjeren je i da postoji osnov za pokretanje ocjene usklađenosti određenih odredbi Ustava entiteta RS s Ustavom Bosne i Hercegovine, a što se odnosi na asimetrična rješenja u ustavima entiteta a tiču se određenih nadležnosti i procedura donošenja zakona i drugih akata u zakonodavnim tjelima entiteta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh