Politika

Skupština izglasala nepovjerenje Vladi Kantona Sarajevo

Za smjenu je glasalo 18 zastupnika nove skupštinske većine, koju predvodi SDA, uz SBB, DF i zastupnika BOSS-a.

No image - Haber.ba

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo (KS) u srijedu su izglasali nepovjerenje kantonalnoj Vladi, na inicijativu skupštinske većine, koju odnedavno čine zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) Bone i Hercegovine, Demokratske fronte (DF) te Bosanske stranke (BOSS).

Do sada su većinu u Skupštini KS-a činili Socijaldemokratska partija (SDP) Bosna i Hercegovina, Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), SBB BiH i DF, nakon čega su SBB BiH i DF novu većinu formirale sa SDA-a i BOSS-om.

Zastupnicima i građanima prije smjene obratio se premijer Edin Forto, koji je podnio Izvještaj o radu Vlade KS za period 2018/20.

Šest stranaka
Podsjetio je da su građani Kantona Sarajevo svojom izbornom voljom 26. decembra 2018. stvorili politički ambijent za formiranje drugačijeg saziva Vlade, koja je rad zasnivala na konkretnom i ambicioznom programskom dokumentu pod nazivom #300mjera.

Dokument je kreiralo šest stranaka: NS, NiP, SDP BiH, DF, SBB BiH i NBL, koje su formirale skupštinsku većinu u KS-u.

Rekao je da su uvijek bili pod lupom medija i opozicije, koji su kritizirali rad, te da su te kritike razmatrane ozbiljno.

“Shvatili smo da nagomilanim problemima moramo prići strateški i riješiti ih strukturno. To smo i učinili. Radili smo doista kao tim i, treba reći, konačno uspostavili sinergiju i koordinaciju među ministrima, ministarstvima, uredima, kako bismo korisnicima vratili povjerenje ne samo u Kanton već i u smisao političkog djelovanja”, kazao je Forto i dodao da je, uprkos otporima, jer ljudi ne žele promjene, stvoren ambijent za pozitivne promjene.

Podsjećanje na projekte
Resorni ministri u kratkom obraćanju podsjetili su zastupnike i građane na projekte predviđene dokumentom #300 mjera. Tako je u segmentu saobraćaja javnim prijevozom poboljšan kvalitet života građana time što je nabavljeno 70 vozila više, autobusa i minibusa, radnici GRAS-a redovno primaju plaću, uvedene su jedinstvene mjesečne karte za penzionere, đake i studente, a popravljeno je više od 5.000 metara saobraćajnica i izgrađeno 29 kilometara nove ceste.

U energetici i ekologiji u pogon je puštena plinska mreža Igman – Hadžići, utopljeno je 48 javnih objekata i tako su ostvarene uštede od 800.000 KM, uveden je prirodni plin u 370 objekata. Iako je problem s otpadom bio na kritičnom nivou s prijetnjom zaraza, preduzete su serije efikasnih mjera u okviru kojih su uklonjene 132 ilegalne deponije.

U segmentu socijalnih prava prvi put objedinjeno je 115 različitih socijalnih prava i usluga, izdvojeno je 100.000 KM za zdravstveno osiguranje trudnica i porodilja, a za jačanje nataliteta osigurano je 1.255.000 KM. Renovirano je porodilište, otvorena novoopremljena pedijatrija u Općoj bolnici, ukinuta lista čekanja u vrtićima za 682 mališana, a formiran je i Program za finansiranje liječenja teško oboljele djece, prenosi AJB

Za borce je 2019. osigurano 16 stanova, zaposlena su 22 veterana, dok je u okviru sigurnosti donesen Zakon o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima KS-a.

Važni koraci učinjeni su u transparentnosti i borbi protiv korupcije, a u tom segmentu Kanton Sarajevo prvi je u regiji objavio registar zaposlenih u javnom sektoru s podacima o plaćama i učešću u komisijama.

Moralna neodgovornost
Donesena je i Uredba o kontroli javnih nabavki u institucijama, osigurana je potpuna neovisnost u radu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS-a, a donesena je i odluka i pokrenuta revizija diploma zaposlenih u javnom sektoru u KS-u, koja bi trebala biti okončana u drugom kvartalu 2020, dok je za rad pravosudnih institucija u KS-u osigurano 6,4 miliona KM.

“Na kraju, u ime cijele Vlade KS-a želim naglasiti da smo u samo godinu dana zbirno učinili takve strukturne promjene da smo, ako ništa drugo, trajno promijenili okvir vladanja i političkog ponašanja. Prostor za korupciju, nepotizam, pogodovanje, arbitrarna riješenja, udaljenost javne uprave i poduzeća od građana te opšte fiskalne, ekonomske i moralne neodgovornosti znatno smo suzili”, zaključio je Forto.

Premijer i resorni ministri izrazili su nadu da će buduća vlada ići zacrtanim putem, a kojim se građanima stvaraju bolji uvjeti za život, a u tom smislu ministrica pravde i uprave KS-a Lejla Brčić na kraju je podsjetila građane da od javnih funkcionera očekuju i insistiraju na odgovornosti i da kritiziraju, jer se jedino tako poboljšava sistem.

Nakon izlaganja premijera i resornih ministara danas će na sjednici zastupnici glasati o nepovjerenju Vladi KS-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh