Politika

Ove sedmice bit će poznato ko će predsjedavati Komisijom za nadzor nad OSA-om

Ove sedmice bit će održane konstituirajuće sjednice zajedničkih komisija Parlamentarne skupštine BiH. Jedna od njih je i Komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH, čiji predsjedavajući bi trebao biti izabran u četvrtak.

OSA- dnevnik.ba

U četvrtak će biti održane konstituirajuće sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za evropske integracije, Zajedničke komisije za administrativne poslove, Zajedničke komisije za ljudska prava i Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Na dnevnom redu konstituirajućih sjednica svih šest parlamentarnih komisija nalazi se izbor predsjedavajućeg te prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg komisija. Nakon okončanja tog postupka definitivno se može reći da je Parlamentarna skupština BiH uspostavila sva radna tijela neophodna za normalno funkcionisanje državne zakonodavne vlasti.

Jedno od najznačajnijih parlamentarnih tijela svakako jeste Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e BiH, bez koje nije moguće izvršiti izbor novog generalnog direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora OSA-e.

Zastupnički dom i Dom naroda PSBiH za članove ove komisije izabrali su zastupnike Zlatana Begića (DF), Predraga Kožula (HDZ BiH), Nermina Nikšića (SDP), Safeta Softća (SDA), Nenada Stevandića (Ujedinjene Srpska) i Mirka Šarovića (SDS) te delegate Muniba Jusufovića (SBB), Sredoja Novića (SNSD), Marinu Pendeš (HDZ BiH), Asima Sarajlića (SDA), Barišu Čolaka (HDZ BiH) i Nikolu Špirića (SNSD).

Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH jasno navodi da na mjesto predsjedavajućeg ne može biti izabran zastupnik ili delegat koji je dio vladajuće koalicije na nivou institucija BiH. To znači da ovom komisijom ne mogu predsjedavati parlamentarci iz reda SDA, HDZ-a, SNSD-a, Ujedinjene Srpske, SBB-a i DF-a s obzirom na to da ove stranke čine vlast na nivou institucija BiH.

Opozicione stranke u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad radom OSA-e predstavljaju SDP i SDS pa će se izbor predsjedavajućeg svesti na izbor između lidera SDP-a Nermina Nikšića i lidera SDS-a Mirka Šarovića.

SDP u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH ima četiri zastupnika, dok SDS ima tri zastupnika s kojim u klubu zajedno djeluje i zastupnica PDP-a Mira Pekić. Iz SDP-a je ranije potvrđeno da je Nermin Nikšić zainteresovan za poziciju predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e.

Nakon konstituisanja ove komisije očekuje se da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, u skladu sa zakonskim ovlastima, započeti proceduru izbora generalnog direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora OSA-e s obzirom na to da je generalnom direktoru Osmanu Mehmedagiću, zamjeniku generalnog direktora Trifku Buhi i glavnom inspektoru Damiru Bevandi mandat istekao 19. novembra 2018. godine.

Direktora OSA-e imenuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, a koji je prema Zakonu o OSA-i dužan, prije stavljanja imenovanja na dnevni red državne vlade, izvršiti konsultacije sa članovima Predsjedništva BiH (Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik), članovima Izvršnog obavještajnog odbora (zamjenici premijera BiH Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda) te članovima Zajedničke komisija za nadzor nad radom OSA-e, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh