Politika

Igrokaz u Gradskoj vijećnici: Rasprava o novcu koji je već podijeljen

Amandmani i mnogo problema, među kojim i oni koji prijete u budućnisti uloženi su i izloženi tokom javne rasprave o Budžetu Mostara za 2020. godinu. Rasprava je ponekad izmicala kontroli, padale su i teške riječi, poneka i prijetnja, ali je na koncu sve proteklo bez većih problema.

Gradska vijećnica Mostar

O amandmanima će se raspravljati u narednim danima, a konačna odluka donijet će se do kraja januara. Raspravi zbog problema sa zdravljem nije prisustvovao prvi čovjek Grada Ljubo Bešlić. Neki od amandmana su, prema riječima načelnika Odjela za urbanizam Izeta Šahovića, opravdani, a neki baš i ne. Grad je, tvrdi, ograničen određenim iznosom i potrebno je uklopiti se u planirane prihode, uz eventualno korekcije na rashodima, kazao je. Najavio je i da će taj posao završiti što je moguće prije, u roku nekih desetak dana, kako grad ne bi zapao u blokadu i doživio probleme. Tokom dvosatne rasprave, dosta zamjerki je bilo i na stavku kapitalnih projekata.
Predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić nije želio ulagati amandamne, tvrdeći da je budžet neustavan i koruptivan.

Gradska vijećnica Mostar

– Jasno je da novac mogu dobiti samo organizacije i udruženja na čijem čelu su kadrovi vladajućih stranaka, tvrdio je.

Postavio je i pitanje o naplati kredita, iznosu za otplatu kredita za pročistače otpadnih voda, kao i o visini istog, odnosno o izdvajanjima iz grant sredstava.

– Ko je vršio nadzor i zašto kolektori nisu u finkciji, upitao je Zalihić.

Interesovalo ga je i zašto u Budžetu nije bilo stavke koja se odnosi na sanaciju deponije Uborak, obzirom da je još ljetos imenovana komisija za iznalaženje nove lokacije za deponiju.

Predsjednik Koordinacije srpskog naroda Dušan Golo zatražio je da projekti od interesa za srpski narod dobiju mjesto u Budžetu. Tvrdio je i kako u Budžetu za 2019. srpska zajednica u Mostaru nije dobila ni marku. Omer Hujdur iz Udruženja Jer me se tiče pitao je zbog čega u dokumentu nisu predviđena sredstva za sanaciju Uborka i zašto ponovo nema novca za pročišćivač iscjednih voda, odnosno za sanaciju stare jame.

Mnogo zamjerki na Budžet i način donošenja imali su i u Udruženju Futura. Marin Bago rekao je da je sve izrežirano, kao i da nije ispoštovana zakonska procedura.

– Ponovo imamo više sredstava nego što je potrebno da se grad uredi i očisti. Izgubili smo okolinsku dozvolu za deponiju. Sredstva postoje, ali nas držite za taoce. I sami ste u dokumentima kazali, a mi smo to kasnije objavili, da novca ima, a grad je i danas prljav. Podsjetit ću da je u toku istraga, te da je upitno oko 300 miliona maraka. ZZO kaže da se u Neretvu ne smije ni zagaziti. Ljudi se truju. Imamo najveći broj kancerogenih oboljenja u regionu, kazao je, na što je uzvratio direktor Vodovoda Mile Perić kazavši: “Lupetaš”.

U kasnijoj izjavi za medije Bago je rekao da rasprava nije bila rasprava o Budžetu, već ostavinska rasprava, obzirom da je novac unaprijed podijeljen.

Gradska vijećnica Mostar


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh