Politika

Izdvajanje više novca iz RS na nivo BiH više “nije šteta” za Republiku Srpsku?!

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) potvrdio je da će entiteti u zajedničku kasu BiH izdvojiti više sredstava nego u prethodnom periodu.

Zoran Tegeltija - RTVBN.com

Iako je ranije vlast u entitetu Republici Srpskoj (RS) tvrdila da “svaka marka više za nivo BiH znači manje za Republiku Srpsku”, Tegeltija sada kaže da to neće ugroziti RS.

Tegeltija u intervjuu “EuroBlicu” kaže da je već sedam godina budžet zajedničkih institucija iznosio 750 miliona KM i da je sporazum koji je definisan nakon uspostave Fiskalnog vijeća definisao da će se izdvajanje za državne institucije kretati u skladu sa rastom prihoda od indirektnih poreza.

“Međutim, procjena u tom trenutku je bila da je 750 miliona KM dovoljno za institucije BiH i da nema potrebe da se povećava. Toga smo se dugo držali iako je sporazum važio tri godine”, kaže Tegeltija i dodaje da je u ovom trenutku procjena da je prošlo dugo vremena, da postoji potreba za dodatnim sredstvima u državnim institucijama i zbog toga su premijeri RS i FBiH dogovorili da se povećaju okvirna sredstva.

“Davno smo dogovorili unutar globalnog fiskalnog okvira da svako određuje način utroška svojih sredstava. Zato sada ne postoji jasna raspodjela tih sredstava, tih dodatnih 30 miliona KM. Oni će biti dio budžeta od procijenjenih 996 miliona i sada ćemo započeti izradu budžeta i vidjeti gde je novac najpotrebniji”, kaže Tegeltija, piše “BN“.

Možda je, kaže on, najosjetljivija priča podizanje kapaciteta za rješavanje migranstke krize.

Kada je u pitanju stav RS, čiji zvaničnici, a do nedavno i on kao ministar finansija RS, su tvrdili da “svaka marka više za nivo BiH znači manje za Republiku Srpsku”, Tegeltija odgovara:

“Da. Republika Srpska otprilike nosi malo manje od trećine tih dodatnih sredstava, ali ponavljam da se prihodi koji se prikupljaju po osnovu indirektnih poreza dobro kreću i najveći iznos sredstava pripada entitetima. To je razlika za koju je procijena da ni na koji način ne ugrožava budžet RS za 2020.”, kazao je Tegeltija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh