Politika

Konaković smijenjen, Mirza Čelik novi predsjedavajući Skupštine KS

Osamnaest zastupnika se izjasnilo da potvrđuje kandidata Mirzu Čelika za predsjedavajućeg Skupstine KS. Žele da kanton ide naprijed, da uvedu pravnu sogurnost građana KS na način da se usvoji Prijedlog budžeta.

Skupština KS - BHRT.ba

“Ne bježe od odluke Ustavnog suda, sve odluke će ispoštovati u cjelosti bez obrazloženja. Osamnaest zastupnika je legitimno i dovoljno za donošenje bilo kojeg propisa. Pozivaju premijera i Vladu da se odazovu sastanku, kako bi se dogovorile konkretne mjere za otvaranje sedme sjednice”, izjavio je Mirza Čelik.

Za dopredsjedavajuće izabrani su: Smiljana Viteškić, Vibor Handžić i Danijela Krstić.

Hitnu sjednicu utvrđuje samo Kolegij Skupštine KS, istaknuto na je na press konferenciji Skupštine KS.

Zaključak kolegija je da će protiv Viteškić podnijeti krivičnu prijavu radi zloupotrebe položaja, piše “BHRT“.

Za danas je najavljena je sedma hitna sjednica sa početkom u 15 sati.

Na dnevnom redu će se naći tačke oko budžeta, rebalans bužeta, privremeno finansiranje…

“Danas SDA sa SBB i DF-om demonstrira najgori udar na sistem. Skup umjesto sjednice koje je sazvala Smiljana, sjednice nema,ona će biti 8.januara za kada je i zakazano privremeno finansiranje,odluke koje se danas donesu su pravno ništavne”, izjavio je Konaković.

O smjeni Vlade KS raspravljat će se 16.januara na legalno zakazanoj sjednici.

U ponedjeljak će ići prema Ustavnom sudu.

O rotaciji funkcije i izabranog Čelika, Konaković je izjavio da će napustiti mjesto u rukovodstvu. Tačka dnevnog reda na prvoj redovnoj sjednici 18.januara, do tog dana je u rukovodstvu jer Skupština nije potvrdila njegovo razrješenje.

“Danas se dešava nezakonit koncept preuzimanja vlasti, to će sud potvrditi”, kazao je Konaković.

Pojačan je rad policije na terenu u slučaju nemilih scena.

“Danas Mirza Čelik nije predsjedavajući Skupštine KS,dok Skupština to ne potvrdi. Sada je to Danijela Kristić”, ističe Konaković.

Mahir Dević, šef Kluba Stranke demokratske akcije je upozorio kako je mimo pravila i poslovnika napravljena rotacija na mjestu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, poručivši kako Elmedin Konaković nije mogao imenovati svog zamjenika na način na koji je to uradio.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh