Politika

Poslanici SDS traže Lukačevu smjenu

Кlub poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS uputio je jutros zahtjev za smjenu ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog nasilničkog ponašanja prema narodnom poslaniku Drašku Stanivukoviću tokom posljednjeg zasjedanja.

Dragan Lukač - Screenshot/Youtube

Inicijativa je upućena predsjedniku Vlade Radovanu Viškoviću i predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću.

U želji da se zaštiti dignitet i ugled najvišeg zakonodavnog tijela, Narodne Skupštine Republike Srpske, i sa ciljem da se sačuva sistem podjele vlasti u kojem je izvršna vlast podređena zakonodavnoj i odgovara joj za svoj rad, Кlub poslanika SDS u NSRS vam se obraća javnim pozivom za smjenu ministra unutrašnjih poslova Vlade Republike Srpske, Dragana Lukača, koji je svojim postupkom na osmoj posebnoj sjednici Narodne skupštine 22.12.2019. godine, doveo u pitanje sve naprijed navedeno” – stoji u inicijativi Кluba poslanika SDS.

U inicijativi Кluba SDS još stoji da je Lukač fizičkim napadom na narodnog poslanika, kojem je prethodno prijetio da će završiti isto kao i zastavice (dakle, polomljen i na podu), a koji je pred njim mirno stajao, doveo je u pitanje ne samo ugled Vlade RS već i svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS koji časno i pošteno rade svoj posao.

U inicijativi Кlub poslanika SDS se direktno obratio predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljku Čubriloviću, i predsjedniku Vlade RS Radovanu Viškoviću.

Gospodine predsjedniče Narodne skupštine, s obzirom da niste postupili u skladu sa odredbom člana 165. Poslovnika o radu Narodne skupštine koji glasi: ‘Mjera udaljenja sa sjednice može se izreći narodnom poslaniku ili drugom učesniku u raspravi i bez prethodno izrečenih mjera u slučaju fizičkog napada, odnosno drugog sličnog postupka kojim se ugrožava fizički ili moralni integritet učesnika sjednice u zgradi Narodne skupštine”, i ministru unutrašnjih poslova, Draganu Lukaču, niste izrekli mjeru udaljenja sa sjednice, nego ste mu dozvolili da se nakon svega čak i obrati poslanicima i još jednom ponizi Narodnu skupštinu lažima da je bio ugrožen dolaskom narodnog poslanika (kojeg je on lično pozvao da mu priđe) smatramo da ste sada, kao prvi čovjek Narodne skupštine, u moralnoj obavezi da u skladu sa članom 13. Zakona o vladi Republike Srpske zatražite od premijera da razriješi Dragana Lukača sa pozicije ministra unutrašnjih poslova – stoji u inicijativi Кluba poslanika SDS.

Poštovani predsjedniče Vlade, najmanje što možete da uradite u ovom trenutku, a u cilju stvaranja uslova za život bez straha građanima Republike Srpske i skidanje stigme sa svih pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, kako u Republici Srpskoj tako i u regionu, jeste da smjenite ministra unutrašnjih poslova, Dragana Lukača, koji je javno, pred poslanicima i hiljadama gledalaca ispred TV prijemnika, fizički nasrnuo na narodnog poslanika, a nakon toga, opet javno izrekao neistine svima njima – kaže se u inicijativi Кluba poslanika SDS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh