Politika

Dodik u Skupštini bh. entiteta RS opravdava Program reformi: “Opozicijo, udri jače”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obratio se zastupnicima u Narodnoj skupštini RS-a u povodu slanja Programa reformi u NATO. Tokom cijelog obraćanja Dodika opozicioni zastupnici su galamili, lupali od stolove i uzvikivali “izdaja”. Njihovo ponašanje Dodik je ispratio s osmjehom i komentarima “bolesnici” i “udri jače”.

No image - Haber.ba

Narodna skupština RS-a danas razmatra Informaciju o dokumentu Program reformi Bosne i Hercegovine, usvojenom na 45. vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. novembra 2019. godine.

Ova sjednica zakazana je na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je prisutan na današnjoj sjednici. Pored Dodika sjednici prisustvuje i predsjednika bh. entiteta RS Željka Cvijanović.

Entitetski zastupnici usvojili su dnevni red sa 50 glasova za, jednim protiv i 20 suzdržanih glasova. Nakon usvajanja dnevnog reda opozicioni zastupnici počeli su se buniti i pozivati na kršenje Poslovnika o radu NSRS.

Zastupnik Nebojša Vukanović povišenim tonom rekao je da je ovo prevara i da dokument koji je dostavljen zastupnicima u NSRS nije poslan u NATO.

“Nemate pravo da podvaljujete dokument. Čovjek ide u zatvor za 100 KM. Hoćemo originalni dokument, ne možete to raditi. Podvaljujete nam lažni dokument”, rekao je Vukanović povišenim tonom.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović isključio je mikrofon Vukanoviću dajući mu opomenu i upozoravajući da će ga morati izbaciti iz sale ukoliko nastavi.

Zastupnik SDS-a Miladin Stanić također je rekao da je dokument podvala navodeći da to nije dokument koji je poslan u sjedište NATO-a u Briselu. Kako kaže, Milorad Dodik vara zastupnike jer originalni Program reformi ima mnogo više stranica.

Hajde šetajte malo, kod mene je mirkrofon

Galama opozicionih zastupnika posebno je intenzivirana nakon što je za govornicu izašao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. U jednom momentu u isto vrijeme pričali su i Dodik i Čubrilović i zastupnici. Dodik je ignorisao galamu u sali Narodne skupštine RS-a i govorio ono što je ranije napisao.

“Hajde šetajte malo. Znate šta, vaš problem je što se ja čujem, a vi se ne čujete”, rekao je kroz smijeh Dodik nastavljajući da čita ono što je ranije napisao, a za šta je dobio aplauz nekih zastupnika.

On je rekao da je NATO dugo prisutan u BiH i da je usvajanjem rezolucije o vojnoj neutralnosti RS-a manji bh. entitet poduzeo mjere kako bi se postojeće aktivnosti na NATO putu dovele pod znak pitanja.

Dodik je kazao da je NATO bombardovao srpski narod u dva navrata i da je pokušaj integracija s NATO-om vezan za pokušaj uspostavljanja granice na Drini.

“Jedinstvo i konsenzus su osigurani… Daj ugledajte se na predsjednika stranke. Čovjek je staložen”, obratio se Dodik zastupnicima PDP-a koji su u jednom momentu počeli zviždati tokom svog izlaganja.

Član Predsjedništva BiH rekao je da bh. entitet RS nije pristao na davanje svoje imovine i da RS nije uknjižena nijedna lokacija, a što je jedan od uslova iz Talina.

“Ostali smo dosljedni opredjeljenju da se sačuva imovina RS. Nikada nije postignut dogovor između entiteta i tek FBiH je prenijela nekoliko svojih lokacija na državni nivou. Međutim, to su individualni akti FBiH”, rekao je Dodik.

Zastupnici lupali od stolove u Narodnoj skupštini RS-a

On je kazao da je RS ostao dosljedan da se vojna imovina ne može otuđiti od manjeg bh. entiteta te da država ne može raspolagati kasarnama na teritorij ovog entiteta.

“NATO je 2018. godine pozvao BiH da dostavi ANP čime bi se aktivirao MAP. To je bilo predmet spora. U početku ove godine, bio je predložen dokument Komisije za NATO integracije koji je obuhvatao sve oblasti. Dostavio sam vam dokumente koji mogu biti relevantni za odlučivanje o ovoj tački”, rekao je Dodik.

Ocijenio je da je Program reformi rezultat ozbiljnog napora i da su u njemu uključeni stavovi RS-a o vojnoj neutralnosti. Kako kaže, u Programu reformi su ključne riječi “ne prejudicira se članstvo”.

“Svakako, razgovori su bili teški”, kazao je Dodik ističući da je međunarodna zajednica bila aktivno uključena u ove razgovore te da međunarodne snage od početka preferiraju NATO savez.

Što se tiče Evropske unije, Dodik je rekao da je EU zauzela stav kako BiH mora formirati vlast na nivou BiH i vlast na nivou entiteta, uspostavljanje sporazuma o roaminga i da se učini sve kako bi se izvršio certifikacija univerziteta.

Za sve vrijeme Dodikovog izlaganja opzicioni zastupnici su galamili i uzvikivali “izdaja, izdaja, izdaja” te zviždali i lupali, ali je Dodik nastavljao da se obraća zastupnicima prekidajući svoje obraćanje nekoliko puta smijehom.

Dotakao se i formiranja vlasti na nivou Kantona Sarajevo i problemima SDA prilikom formiranja vlasti u Sarajevu. Obrazložio je kompletan proces kako je došlo do formiranja Vijeća ministara BiH.

“Dokument je pred vama. Dokument koji imate je vjerni odraz dokumenta koji će se poslati u NATO. Radovao sam se sjednici NSRS. Da bi pričali na ozbiljan način potreban je ozbiljan ambijent, ali vidite kakav ambijent imamo. Sve je to demokratija”, rekao je Dodik.

On je kazao da je on došao u Predsjedništvo BiH kada je ANP već bio definisan te da je ANP skidan s dnevnog reda zahvaljujući ministrima iz SDS-a i PDP-a, ali da ovaj dokument državna vlada nikada nije odbila.

Spomenuo je i izmjene Poslovnika o radu Zastupničkog doma PSBiH koje su pokrenuli SDS-a i PDP-a ocjenjujući da je to izdaja srpskih interesa.

“Udri jače, kako ono kaže pjesma. Ovo mi je baš zanimljivo iskustvo”, rekao je Dodik zastupnicima koji su lupali od stolove dok je on govorio.

Dodik je kazao da je Predsjedništvo BiH usvojilo strategiju kojom je definisan NATO put BiH i da se to sve desilo za vrijeme dok je član Predsjedništva BiH bio Mladen Ivanić iz PDP-a. Kako kaže, sve to se desilo u vrijeme dok je NSRS proglašavala vojnu neutralnost.

“Sve možete uporediti. Ovo nije ni podvala, a ni izdaja. O izdaji možemo pričati… Evo vidim promotore NATO-a u NSRS. Donijeli ste zastave i mašete njime. Ovo nema nigdje u svijetu. Nema odluke o ulasku u NATO. Konsolidujte se”, kazao je Dodik.

Čubrilović je izrekao opomenu zastupniku PDP-a Drašku Stanivukoviću, a za kojeg je Dodik rekao da je “bolestan” i da pravi sam sebi promociju i to nakon što je Stanivuković izašao i stao ispred Dodika.

“BiH sada ne prejudicira integracije i članstvo u NATO-u. Ostali smo dosljedni vojnoj neutralnosti i konsenzusu političkih stranaka u RS”, kazao je Dodik.

Dodik je rekao da su SAD najbogatija vojna sila svijeta, ali da ni SAD bez Rusije nije uspjela riješiti stanje u Siriji. Kako kaže, globalni procesi su se promijenili i vezani su za političke procese u SAD-u i dolazak Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh