Politika

Imenovano novo Vijeće ministara, Parlament BiH potvrdio ministre i zamjenike

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas su na hitnoj sjednici potvrdili novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine izuzev ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Vijeće ministara- N1

Sa 29 glasova za, protiv osam i jednim suzdržanim, potvrđeno je novo Vijeće ministara BiH.

Novi ministri su Vjekoslav Bevand (HDZ) – ministar finansija i trezora, Ankica Gudeljević (HDZ) – ministrica civilnih poslova, Josip Grubeša (HDZ) – ministar pravde, Vojin Mitrović (SNSD) – ministar saobraćaja i komunikacija, Staša Košarac (SNSD) – ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Fahrudin Radončić (SBB) – ministar sigurnosti, Bisera Turković (SDA) – ministrica vanjskih poslova te Sifet Podžić (DF) – ministar odbrane BiH.

Za zamjenike ministara Parlament BiH je imenovao Dževada Mahmutovića (SDA) za zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice, Nedžada Brankovića (SDA) za zamjenika ministra saobraćaja i komunikacija, Nezira Pivića (SDA) za zamjenika ministra pravde, Hazima Rančića (SDA) za zamjenika ministra finansija i trezora, Sinišu Ilića (Ujedinjena Srpska) za zamjenika ministrice civilnih poslova, Mirka Okolića (SNSD) i Miju Krešića (HDZ) za zamjenike ministra odbrane, Ljiljanu Lovrić (HSS) za zamjenicu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Josipa Brkića (HDZ) za zamjenika ministrice vanjskih poslova.

Provjere su završene i za Mlađena Božovića kojeg je potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić predložio za ministra za ljudska prava i izbjeglice, a na osnovu dokumenta iz Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) uspješno su okončane sve provjere, ali zbog poslovničkih nemogućnosti nije ga danas predložio za imenovanje.

Ostalo je još sporno što nije moguće okončati provjeru podataka za Vladimira Mijatovića (SP) predloženog za zamjenika ministra sigurnosti BiH, jer je sporna njegova diploma iz prijeratnog vremenskog perioda, pojasnio je ranije Tegeltija, ali danas o tome nije govorio, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh