Politika

Očekuje se burna rasprava: NSRS o Programu reformi

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Informacijom o dokumentu Program reformi BiH, usvojenom u novembru na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, bit će održana danas u 17 sati.

Narodna skupština bh. entiteta RS - 20minuta.net

Zasjedanje entitetskog parlamenta je zakazano na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik je izjavio da je za njega važno šta će o Programu reformi BiH reći Narodna skupština Republike Srpske i javnost, a ne opozicija.

– Opozicija je sve svoje rekla. Tu ništa ne možemo da učinimo. Oni bi i dalje imala isti pristup prema tom dokumentu, bez obzira šta tamo pisalo. Oni više vjeruju Komšiću, pa nek vjeruju i dalje – rekao je Dodik u Banjaluci.

Dodik je naglasio da nije on sam mogao pisati taj dokument, već da je tu i međunarodna zajednica, kao i predstavnici Hrvata i Bošnjaka koji hoće NATO integracije.

– Ono što smo mi uradili jeste da smo uzeli i dobili tu kvalifikaciju da se ne prejudicira članstvo, a ne prejudicirati znači staviti sa strane i time možemo biti zadovoljni. Sve zavisi od naše volje i dok mi sjedimo tamo neće biti NATO integracije, a ako dođu Mirko Šarović i Mladen Ivanić, biće NATO integracije – istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je opozicija imala priliku da nešto učini, ali da ništa nije učinila, a dali su saglasnost da se izabere komisija koja je radila Godišnji nacionalni plan.

– Kada su dobili ANP, skidali su ga sa dnevnog reda, vjerovatno, čekajući povoljnu priliku da ga usvoje. Nikada ga nisu stavili na dnevni red i odbili ga – istakao je Dodik. On je dodao da je njegova pozicija bila potpuno nezahvalna, jer je u tom pogledu posao bio značajno odmakao. Dodik je ponovio da je jedna od ključnih konstatacija ta da Program reformi ne prejudicira članstvo u NATO i da se zato taj dokument ne zove ANP.

– NATO je jedna ozbiljna organizacija i kod njih postoje jasne procerdure i nema tu podrazumijevanja. Tu piše, ako hoćete da idete dalje u integracije, treba da dostavite ANP. Mi to ne dostavljamo – napomenuo je Dodik.

U tom kontekstu je podsjetio na izjavu komandanta južnog krila NATO-a koji je Program reformi ocjenio kao neki memorandum o dogovoru i da je precizirao da Dodik ne dozvoljava razgovor o ANP-u.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović izjavio je da će stav ove stranke o Programu reformi BiH iznijeti na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

Šarović je rekao da je njegov, ali i većinski stav u SDS-u da Program reformi BiH znači aktivaciju Akcionog plana za članstvo /MAP/, što predstavlja trasiranje puta prema NATO savezu.

“Potpuno sam siguran, pošto smo imali uvid u ovaj dokument, da BiH gazi prema NATO-u i da se bilo kakvim kamufliranjem tog dokumenta ne može izbjeći ono osnovno, a to je da ovo praktično znači aktivaciju MAP-a, a aktivacija MAP-a trasiranje puta prema NATO-u”, rekao je Šarović.

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH, koji bi trebalo da bude dostavljen u NATO savez u Briselu, dan nakon što bude potvrđen izbor Vijeća ministara BiH, što se očekuje također sutra, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh