Politika

Danas potvrđivanje novog Vijeća ministara BiH

Hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je predviđeno potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, zakazana je za danas u 13.30 sati.

Vijeće ministara BiH - News-blic.com

Prije Predstavničkog doma, zasjedaće Komisija za pripremu Vijeća ministara BiH, a na dnevnom redu je razmatranje podobnosti i davanje preporuke za potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) do zaključenja ovog teksta nije okončala provjere kandidata predloženih za ministre i njihove zamjenike. Kako Vijesti.ba saznaju, u toku je provjera posljednjeg od 19 ukupno predloženih kandidata. Nezvanično, riječ je o Vladimir Mijatoviću, kandidat Socijalističke partije za zamjenika ministra sigurnosti BiH. Očekuje se da će ovaj postupak biti okončan danas.

Navodno, postoji mogućnost da se novi saziv Vijeća ministara BiH imenuje u ponedjeljak, bez imenovanja ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH ukoliko SIPA do sjednice ne završi provjeru.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uvjeren je da će danas biti završen izbor Vijeća ministara BiH. To je, kaže, završen posao i ostalo je samo da se provede. Uvjerava i da nije sporna većina za izbor Vijeća ministara u Predstavničkom domu parlamenta BiH i da će se manifestovati u trenutku glasanja.

I lider HDZ-a Dragan Čović je potvrdio da će danas biti imenovano novo Vijeća ministara BiH bez obzira da li će ono biti kompletno, jer SIPA još nije provjerila jednog kandidata za ministra.

“Nadam se da će Parlament vrlo brzo usvojiti budžet kako bi u narednom periodu mogli nesmetano raditi. Zbog toga sam optimista kada je u pitanju naš evropski put,” zaključio je Čović, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh