Politika

Dom naroda PSBiH usvojio prijedlog budžeta institucija BiH za 2019. godinu

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na hitnoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, koji je u srijedu usvojio Predstavnički doma državnog parlamenta.

Dom naroda PSBiH - Ilustracija / Vijesti.ba

Prema ovom budžetu, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine čime je omogućeno povećanje plaća vojnicima i toplog obroka za dvije KM zaposlenim u institucijama BiH, osim izabranim i imenovanim funkcionerima.

Servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

Delegati su predloženi zakon o budžetu najprije razmatrali i usvojili u prvom čitanju, a onda su se izjasnili o tome da ga razmatraju i u drugom čitanju.

Tokom diskusije, kritike su se uglavnom odnosile na to što budžet institucija BiH za 2019. godinu razmatraju i usvajaju desetak dana prije kraja godine, a bilo je primjedbi i na pojedne budžetske stavke.

Delegati su na današnjoj sjednici usvojili više finansijskih sporazuma, kao i izvještaje o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. i 2018. godinu te o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija BiH za 2017. i 2018. godinu.

Nakon što je iscrpljen kompletan dnevni red, sjednica je završena, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh