Politika

Izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u BiH na sjednici VSTV-a

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine zakazalo je za 18. i 19. decembar redovnu sjednicu, na kojoj bi članovi tog regulatornog tijela trebali dati mišljenje o Akcionom planu za provođenje strategije za borbu protiv korupcije 2020. – 2024. godine.

No image - Haber.ba

Kako je prijedlogom dnevnog reda predviđeno, početkom drugog dana zasjedanja razmatrat će se Izvještaj grupe eksperata o pitanjima vladavine prava u Bosni Hercegovini, potvrđeno je za “Fenu” u VSTV-u.

Radi se o izvještaju tima ekserata koji je 5. decembra u Briselu u sklopu zasjedanja Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost između Evropske unije (EU) i Bosne i Hercegovine predstavio Rajnhard Pribe (Reinhard Priebe), viši nezavisni pravni ekspert EU.

Planirano je, također, da se članovi VSTV-a očituju o Informaciji u vezi s Upitnikom CEPEJ-a/Evropske komisije za države regiona zapadnog Balkana.

Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog programa rada VSTV-a BiH za 2020. godinu.

U sklopu informacija direktora Sekretarijata VSTV-a predviđeno je razmatranje Izvještaja interne revizije procesa srednjoročnog planiranja i godišnjeg programiranja u VSTV-u te Informacije s održanih sastanaka funkcionalnih radnih grupa za provedbu Strategije za reformu sektora pravde u BiH.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH trebalo bi se, istovremeno, izjasniti u vezi s Izvještajem o izvršenoj analizi stanja i potreba za mentorstvom u sudovima i Prijedlogu okvirnog programa mentorstva, koji će biti implementiran u pilot-fazi, kao i o Izvještaju Radne grupe za unapređenje predmeta stečaja i likvidacija.

Na sjednici VSTV-a, prema ustaljenoj praksi, bit će donesen određeni broj odluka o prestanku i(ili) produženju mandata te o imenovanju nosilaca pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh