Politika

Predsjedništvo BiH odbilo dati na uvid Program reformi

Predsjedništvo BiH je 19. novembra usvojilo Program reformi, koji se drži u tajnosti.

Predsjedništvo BiH -Radiosarajevo.ba

Predsjedništvo BiH je odbilo dostaviti traženi Program reformi, saopšteno je iz Transparency International (TI).

TI BiH smatra da je ovakva odluka Predsjedništva BiH potpuno nezakonita, te će iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva u cilju njenog javnog objavljivanja, navodi se iz ove NVO.

Predsjedništvo BiH odbilo dati na uvid Program reformi – Transparency International

Predsjedništvo BiH odbilo dati na uvid Program reformi – Transparency International

Razlog odbijanja je, kako se navodi u obrazloženju Sekretarijata Predsjedništva BiH, je to što je dokument proglašen izuzetkom od objavljivanja, te da bi objavljivanje tog dokumenta moglo bi da ugrozi odluku značajnu za interes javnog organa i drugih povezanih institucija, kao i da je objavljivanje protivno interesu Predsjedništva BiH.

Postavlja se pitanje, da li bi objavljivanje Programa reformi ugrozilo realizaciju odluke Predsjedništva BiH kada su u pitanju imenovanja predsjedavajućeg i ministara Vijeća ministara BiH ili saradnju ili pristupanje NATO-u”, navodi se u saopštenju TI.

Transparency International je 27.11. 2019 poslalo zahtjev za pristup informacijama o Programu reformi Predsjedništvu BiH na osnovu zakona o slobodi pristupa informacijama BiH da svako fizičko ili pravno lice ima pravo pristupa informacijama koje su pod kontrolom javnog organa, kao i da svaki javni organ ima obavezu da objavi takve informacije.

Predsjedništvo BiH je 19. novembra usvojilo Program reformi, koji se drži u tajnosti, piše “BHRT“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh