Politika

SDA: “Fortina vlada dovela u pitanje istinu o genocidu i agresiji”

Vlada Edina Forte od svog formiranja nije imala perspektivu održanja.

SDA - Avaz.ba

Zasnovana na neprincipijelnoj koaliciji SDP-NS-NiP, Fortina vlada nije bila izraz volje građana. Edin Forto osvojio je manje glasova od nekih kandidata, koji na kraju nisu ni ušli u Skupštinu KS. Toliko o njegovom demokratskom legitimitetu, navodi se u saopštenju Kantonalnog odbora SDA.

Kako se poručuje iz SDA, Fortin rad je bio “obilježen aferama i gafovima”.

“Iako je dobio šansu da godinu dana raspolaže sa milijardu maraka, Forto nikakav strateški projekat nije realizirao, čime je dokazao da je najnesposobniji premijer u historiji Kantona.

Sve što je trozubac NS-SDP-NiP sistemski radio bilo je sistemsko zapošljavanje njihovih kadrova, što je kulminiralo zapošljavanjem sestre zastupnice ‘Naše stranke’ Neire Avdibegović u KJKP Rad, koja je preko štele na konkursu ‘pobijedila’ samohranu majku sa djetetom sa invaliditetom”, ističu u SDA i dodaju:

“Građane je šokiralo i imenovanje Zarfe Dupovac, bivše direktorice Zavoda Pazarić osuđene za pronevjeru novca, u UO Sarajevošuma za što punu odgovornost snosi Haris Bašić.

Još jedno stranačko zapošljavanje, ono u slučaju SDP-ovog Envera Zornića, dovela je do, u historiji Kantona, nezabilježenog udara na ugled Kantona i grada Sarajeva”.

U SDA tvrde kako će “Fortina vlada bit će zapamćena kao Vlada, čiji su sami ministri javno sjedočili o kriminalu predsjedavajućeg Skupštine Elmedina Konakovića, koji je namještao tender od 500.000 KM svojim poznanicima”.

“Isti toliko novca, koliko je štimao na tenderu (pola miliona), Konaković je dijelio protuzakonito i netransparentno, kupujući politički utjecaj, dok je pričao šarene laže o ‘borbi protiv korupcije’.

Sve su to razlozi zbog kojih su izgubili povjerenje i međunarodne zajednice, koja je na kraju vidjela ko je i šta je Elmedin Konaković – sinonim za korupciju”, tvrde u SDA.

Stranka demokratske akcije dalje navodi da je trenutna Vlada KS najveću uvredu građanima učinila na godišnjicu genocida u Sarajevu.

“Ono čime su najviše uvrijedili građane jeste ipak što su počeli dovoditi u pitanje istinu o agresiji i genocidu. ‘Naša stranka’ je, na godišnjicu genocida 11. jula, na TVSA pustila bugarski film u kojem se negira genocid, te su odbili izviniti se Majkama Srebrenice zbog toga”, stiji u saopštenju SDA.

Dok su se SDA, DF i SBB grčevito borili za nastavak NATO puta BiH, Konaković, Nikšić i Kojović su se bavili kantonom, tvrde u SDA.

“Ljudi u BiH nikad neće zaboraviti da su SDP i NS bile jedine političke opcije, koje su SNSD-u bile ponudile principe za formiranje Vijeća ministara, bez nastavka NATO puta Bosne i Hercegovine.

Tada su pokazali da su, zauzimanja budžeta, sa naglaskom na Kanton Sarajevo, spremni izdati državne interese radi svojih privatnih interesa. Tako su pokazali da nisu dostojni biti dio vlasti ni na jednom nivou”, zaključuje se u saopštenju SDA, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh