Politika

Milorad Dodik: “Sve je jasno, novo Vijeće ministara do 24. decembra”

Izvršni komitet SNSD-a danas je u Banjaluci razmatrao niz aktuelnih pitanja sa fokusom na formiranje vlasti na nivou BiH, Pribeov izvještaj, te budžet i ekonomsku politiku RS.

Milorad Dodik - Danas.rs

Novinarima se nakon sjednice obratio lider ove stranke i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenose “Vijesti“.

Kada je u pitanju formiranje vlasti na nivou BiH, Dodik je istakao da je stav SNSD-a da što prije treba doći do konstituisanja Vijeća ministara BiH.

Kako je rekao, u ovom trenutku sve je jasno, jer je i bošnjačka struktura, kao i srpska i hrvatska, danas definisala imena svojih kandidata za nove ministre.

Dodik je najavio da će predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija u ponedjeljak zatražiti provjere ovih kandidata, čime će se stvoriti uslovi da se održi sjednica zajedničke komisije koja će dati svoju saglasnost za izbor Vijeća ministara.

Vjerujemo da proces može biti završen do 24. decembra, odnosno do kraja ove godine – rekao je Dodik, prenose “Vijesti“.

Osvrnuo se i na turbulencije u DNS-u, te otkrio kako je ova stranka dostavila ime jednog kandidata, a poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, član ove stranke, ime drugog kandidata.

SNSD smatra da je to pitanje o kojem moramo imati jedinstven pristup. Mi ne smijemo tamo biti podijeljeni, moramo tamo biti jedinstveni i u tom pogledu očekujem da će do ponedjeljka DNS riješiti to pitanje – kazao je Dodik.

Izvršni komitet SNSD-a odbacio je “priču o navodnom Pribeovom izvještaju, koji niko nije tražio od zvaničnih institucija u BiH, a koji se pokušava nametnuti kao obavezujući“.

On je tendenciozan i politički motivisan, on nije pravni izvještaj. Ovo je pokušaj da se diskredituju Ustav BiH i ustavna prava RS-a i drugog entiteta, da se legalizuju nepravna ponašanja visokih predstavnika i njihove intervencije u pravni sistem, i da se prilagodi Ustav tim promjenama koje su oni uradili. SNSD to odbacuje, ne može da služi ni kao osnova za bilo kakve razgovore o reformi pravosuđa. Mi ćemo u njoj učestvovati, nikakvi termini koji su tamo navedeni vezano za formiranje vrhovnog suda ili nešto slično ne dolaze u obzir. To se ne može segmentarno rješavati i to mora biti cjelovito – potcrtao je Dodik.

Budžet RS u ponedjeljak, nastavak ekonomskog rasta

Kada je u pitanju budžet RS-a, Dodik je najavio da će on biti razmatran i usvojen već u ponedjeljak.

Veoma je važno reći da ekonomska politika i budžet odražavaju naše opredjeljenje kontinuiranih reformi u različitim oblastima društva kako bismo obezbijedili da imamo neprestani rast – rekao je Dodik, poručivši kako je uvjeren da RS može obezbijediti nastavak ekonomskog rasta, a time i društvenog blagostanja.

Naši glavni ciljevi, nastavio je Dodik, vezani su upravo za omogućavanje rasta privrede i poboljšanje stanja u svim društvenim djelatnostima, ali i povećanje plate u RS-u.

Moram vas podsjetiti da smo mi na početku ove godine rekli da moramo kreirati politike i mjere koje će omogućiti da se završetkom ove godine stvore realne pretpostavke da se omogući da već početkom iduće godine prosječna plata u RS-u bude 1.000 KM – rekao je Dodik.

Za nivo plata, pojašnjava, obezbijeđeno je povećanje budžetskih sredstava za 10 posto, odnosno 72 miliona KM.

Budžet je planiran u iznosu od 3.423.000 KM i veći je za 3,3 posto u odnosu na rebalansirani budžet iz ove godine. Dakle, plate su dio naše politike u idućoj godini. Isto tako, politika rasta penzija, koju SNSD u kontinuitetu podržava, ogleda se u činjenici da je za penzije izdvojeno četiri posto više sredstava u budžetu, odnosno 1.142.000 KM – poručio je Dodik.

Ukupni dug RS-a, kako je naveo, iznosi 48,2 posto, a javni dug 37,3 posto bruto domaćeg proizvoda.

Izvršni komitet SNSD-a, dodaje Dodik, podržava namjeru Vlade RS-a da utvrdi iznos od 520 KM kao najnižu platu u RS-u, pišu “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh