Politika

Agius: Pravosnažna presuda Ratku Mladiću do kraja 2020.

Pravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću biće pred haškim sudom izrečena do kraja 2020. godine, najavio je Carmel Agius, predsjednik sudskog Mehanizma u Hagu, u redovnom polugodišnjem izvještaju Savjetu bezbednosti UN u New Yorku.

Ratko Mladić - Nezavisne.com

Haški tribunal je generala Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, prvostepenom presudom osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici progona Muslimana i Hrvata širom BiH terorisanja civila u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca, 1991-95.Mladićeva odbrana uložila je žalbu na tu presudu.

Haško tužilaštvo žalilo se na to što je general Mladić prvostepenom presudom oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskih opština.

Očekuje se da će pred apelacionom većem u Hagu najranije idućeg proljeća biti održana usmena rasprava o žalbama.

Usmenom raspravom biće okončan žalbeni postupak, a sudije će zatim vijećati o pravosnažnoj presudi.

Predsjednik Mehanizma Agius je u New Yorku najavio i da će ponovljeno suđenje Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju biti okončano prvostepenom presudom do kraja iduće godine.

Optuženi i tužioci imaće pravo da na tu presudu zatim ulože žalbe.

Stanišić (69) bivši načelnik Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije i Simatović (69), operativac te službe, optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Muslimana 1991-95.

Ponovljeni proces počeo je u ljeto 2017, a trenutno je toku izvođenje dokaza odbrane drugooptuženog Simatovića.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. oslobodio Stanišića i Simatovića po svim tačkama optužnice, ali je žalbeno vijeće 2015. poništilo tu presudu i naložilo novo suđenje.

Glavni tužilac suda u Hagu Serge Brammertz danas je pred Savjetom bezbednosti ponovo osudio negiranje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca širom bivše Jugoslavije.

Brammerts je naglasio da političari u regionu “ne pridobijaju glasove birača obećanjem pomirenja ili izgradnjom mostova ka drugim zajednicama”.

“Umjesto toga, političari vjeruju da će pobijediti na izborima negiranjem zlodjela i veličanjem odgovornih. Neki promovišu revizionističku verziju istorije, dok drugi pokušavaju da dobiju glasove odavanjem počasti, umjesto osudom, ratnih zločinaca”, upozorio je Brammertz pred Savjetom bezbjednosti UN, piše “Beta”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh