Politika

Zoran Tegeltija govorio o Programu reformi za NATO

Mandatar za sastav novog Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija državnim poslanicima predstavio je program rada budućeg saziva Vijeća ministara BiH.

Zoran Tegeltija - Fena

Govoreći o ozbiljnim bezbjednosnim izazovima, kojih nije pošteđen niko, pa ni BiH, poput migrantske krize, radikalizma i terorizma, Tegeltija je istakao kako je neophodno razvijati saradnju sa svima na zajedničkim partnerskim odnosima.

NATO u tom kontekstu ima nezamjenjivu ulogu u BiH i odnose s ovom vojno-političkom organizacijom treba razvijati u skladu s vlastitim interesima i potrebama, polazeći od Programa reformi BiH kao bazičnog dokumenta kojim je definisan okvir daljeg razvoja odnosa između dvije strane, ali i određene aktivnosti koje nadležne institucije u BiH trebaju provesti u pravcu jačanja sopstvenih kapaciteta kako bi bile sposobne odgovoriti na postojeće i buduće bezbjedonosne izazove – rekao je Tegeltija, prenose “Vijesti“.

Prema njegovim riječima, BiH mora razvijati saradnju sa svima, u skladu s ustavnim i zakonskim rješenjima, ali i u skladu sa iskazanom voljom i opredjeljenjima svih njenih konstitutivnih naroda.

Samo one aktivnosti, bilo one unutrašnje ili spoljnog karaktera, koje počivaju na dogovoru i saglasnosti svih u BiH, imaju šansu za uspjeh u korist i na dobrobit svih njenih građana. Samo na taj način BiH će se manifestovati kao zajednica ravnopravnih naroda – rekao je Tegeltija.

Ne možemo sebi dozvoliti bilo kakav luksuz, dodaje Tegeltija, da pitanja oko kojih ne postoji potpuna saglasnost u BiH, dominiraju našim životima, pišu “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh