Politika

Zoran Tegeltija predstavlja ekspoze: Ovo su ključni prioriteti BiH

U potpunosti sam privržen principu vladavine prava, poštivanju Detonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i ustavne strukture i nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

Zoran Tegeltija - Fena.ba

Izražavam punu privrženost načelima i vrijednostima na kojima počivaju savremene demokratije svijeta. To će biti pravilo ponašanja novog Savjeta ministara – poručio je ovo danas u Sarajevu mandatar za sastav novog Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Tegeltija je poslanicima državnog Parlamenta predstavio svoj ekspoze s osnovnim smjernicama i programom rada Savjeta ministara u narednom mandatu.

Na početku svog obraćanja, istakao je kako je svjestan odgovornosti prema narodima i građanima, te da je također spreman da zajedno s poslanicima, formira i osigura stabilno funkcionisanje vlasti u BiH, čiji će zadatak biti da ubrza provođenje neophodnih zakonodavnih, socioekonomskih i društvenih reformi.

Potpuno sam svjestan svih obaveza koje očekuju Savjet ministara, i mene kao predsjedavajućeg. Opredjeljene sam u potpunosti da Savjet ministara doprinese ubrzanju reformskih procesa kako bi BiH mogla započeti pregovore o pridruživanju EU – rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, ključne reformske oblasti novog Savjeta ministara BiH su: ekonomija, reforma javne uprave, eurointegracije, vladavina prava, odnosi unutar BiH, saradnja s međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnom zajednicom, migrantska kriza, izbjeglice, raseljena lica i povratnici, mladi, žene i ostale osjetljive kategorije društva.

U saradnji s vlastima na entitetskom nivou, preduzet ćemo odlučne korake u pravcu smanjenja poreskog opterećenja rada kako bismo postigli konkurentnost i omogućili dodatno povećanje plata – naveo je Tegeltija.

Razvoj energetskih potencijala BiH, kako je istakao, mora biti imperativ u radu Savjeta ministara BiH.

Stabilan energetski sektor je pitanje stabilnosti, bezbjednosti i samostalnosti našeg društva, a tek onda komercijalno pitanje. BiH su nužno potrebna pametnja ulaganja koja će značajnije i ciljano pokrenuti ekonomsku aktivnosti, a gdje sektor energetike ima ima veliku ulogu – rekao je Tegeltija.

Smatra da su ključni projekti u BiH u ovom trenutku završetak izgradnje Koridora 5c, izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd, izgradnja autoputa Vukosavlje-Brčko-Bijeljima, izgradnja mosta preko rijeke Save u Gradišci, puštanje u saobraćaj mosta u Brancu, te uspostavljanje plovnosti rijeke Save.

Uspostavljanje putnih komunikacija sa susjednim zemljama i završetak ključnih putnih pravaca unutar BiH, u saradnji sa entitetima, bit će još jedan važan prioritet u radu Savjeta ministara – poručio je Tegeltija.

Kada je u pitanju proces pristupanja BiH Evropskoj uniji, Tegeltija ističe da za njega to nije cilj sam po sebi, nego predstavlja najbolji okvir za reforme i razvoj BiH.

Na tom putu pristupanja EU, prešli smo dug put koji je nepotrebno zaustavljen u 2019. godini – rekao je Tegeltija.

Provođenje ekonomskih integracionih procesa s ciljem postizanja punopravnog članstva u EU, dodaje Tegeltija, jedno je od strateških opredjeljenja i u narednom periodu.

BiH mora da pokaže potpunu spremnost, inicijativu i snagu kako bi bila prepoznata kao ravnopravan partner i kredibilan sagovornik u ovom procesu. Sticanje statusa zemlje kandidata za BiH predstavljao bi potvrdu dosljedne i uspješne primjene najviših demokratskih standarda i provođenje reformskih procesa u zemlji – dodaje Tegeltija, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh