Politika

Dodik: Dogovor Predsjedništva BiH ne znači aktivaciju MAP-a

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine kazao je na konferenciji za novinare u nedjelju, u Banjaluci, da dogovor kojeg je postiglo Predsjedništvo Bosne I Hercegovine ne znači aktivaciju MAP-a.

No image - Haber.ba

On je kazao da se o ovom dokumentu može razgovarati tek nakon što bude formirano novo Vijeće ministara, prenosi RSE.

”Ono što smo mi danas uradili i treba to reći, jeste da smo se dogovorili da s koalicionim partnerima pripremimo kompletnu, cjelovitu i opsežnu informaciju vezano za sistem odbrane. I da o tome obavijestimo Narodnu skupštinu. Taj dokument nije aktivan, aktivira se od trenutka kad se izabere Savjet ministara. Tek onda možemo razgovarati o njemu.

Za razgovore koje smo imali, opredjeljujuća činjenica bila da je ranije izrađen dokument ANP-a od 150 stranica. Tamo je bilo predviđena i reforma policija. Kvalitetna činjenica, zahvalan sam i na partnerima iz bošnjačke političke elite, koji su i prije ovog dokumenta ukazali na to da ako nema volje Srba, neće biti ni članstva.

Potrebna je nova odluka. O tome treba razgovarati kad to bude valjano i javno dostupno. Tada ćemo dostaviti cjelovit uvid u sve i to kao dokaz činjenice da Plan reformi nije suprotan našoj politici vojne neutralnosti”, rekao je Milorad Dodik.

Podsjetimo, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je u utorak Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH.

Kako je rečeno u Predsjedništvu BiH, donijeli su, na posebnoj sjednici, i odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi BiH, koji treba da bude poslan u Brisel, u NATO.

Na pitanje u utorak o tome da li je Program reformi isto što i Godišnji nacionalni program (ANP) koji je uslov da bi NATO odobrio aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP), član Predsjedništva Šefik Džaferović odgovorio je da “ovaj dokument podržava NATO savez”.

“Mi smo, u protekla dva mjeseca u Predsjedništvu radili naporno sa našim prijateljima iz svijeta i NATO savezom i došli smo do dokumenta koji omogućava nastavak našeg odnosa i saradnje sa NATO savezom. Za mene je najvažnije da je taj dokument u skladu s principom vladavine prava”, istakao je Džaferović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh