Politika

Novalić: Sastat ću se s Viškovićem, nema razgovora o pitanjima državnog nivoa

Nakon što je Vlada RS danas pozvala Federaciju BiH da razgovoraju o preispitivanju nadležnosti države odnosno pitanja odbrane, indirektnih poreza, VSTV-a, za komentar smo o ovome upitali premijera FBiH Fadila Novalića.

No image - Haber.ba

“Ja očekujem da ću brzo imati sastanak sa predsjednikom vlade RS Radovanom Viškovićem. Pred nama će biti veliki broj pitanja koja moramo konačno dogovoriti. Naravno da na dnevnom redu neće biti niti jedna tačka koja je sa državnog nivoa, prenosi “Klix“.

Jedno od pitanja odnosno tačaka biti će i Elektroprenos”, kratko nam je rekao federalni premijer.

Podsjetimo, Vlada RS danas je, ignorišući stav PIC-a, a na osnovu zaključaka NSRS-a, od svih ministarstava zatražila da izvrše analizu i indentifikuju nadležnosti “koje su prenesene na nivo BiH na neustavan način ili međuentitetskim sporazumom”, kao i da analiziraju efekte ovako prenesenih nadležnosti i rad institucija i organa koje su formirane uslijed prenosa nadležnosti, te da o istom sačine cjelovitu informaciju.

UPRKOS STAVU PIC-A42m
Vlada RS pozvala Federaciju da se dogovore o prenosu nadležnosti s države na entitete

“Vlada RS izražava spremnost da sa Federacijom BiH odmah otpočne pregovore s ciljem usaglašavanja za donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH, ali i preispitivanja datih saglasnosti na Zakon o odbrani BiH, Zakon o indirektnom oporezivanju BiH, Zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH. Vlada Republike Srpske smatra da je od posebnog značaja za Republiku Srpsku iniciranje reforme institucija pravosuđa na nivou BiH”, kaže se u saopćenju Vlade RS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh