Politika

Šarović u Narodnoj skupštini RS-a: “Zaboravili ste da je SNSD prenosio nadležnost s RS-a na BiH”

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović obratio se zastupnicima u Narodnoj skupštini RS-a koji raspravljaju o položaju bh. entiteta RS. Šarović je SNSD otvoreno upozorio da su upravo oni prenosili brojne nadležnost s entiteta na državu.

No image - Haber.ba

Nakon što se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik obratio zastupnicima za govornicu je izašao i predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

On je Dodika i zastupnike SNSD-a podsjetio da je upravo SNSD prenosio brojne nadležnost s entiteta RS na nivo države BiH te da u to spada i usvajanje zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH, a kojim je osnovana i Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova u BiH.

Ako želite ostati državotvorni, treba da se suočite i s vašom prošlošću pa da se distancirate od pojedinaca koji su u vaše ime prenosili nadležnosti“, kazao je Šarović.

On je rekao da je SDS spreman da zajednički s SNSD-om radi na kreiranju rješenja koja predstavljaju izazove za RS. Podsjetio je i da se mjesecima u RS-u govori o donošenju zakona u NSRS-u kojim bi se sankcionisalo prenošenje nadležnosti.

Uredu, možete slobodno ići u tom pravcu ako želite. Ali taj zaklon treba da ima retroaktivno dejstvo pa da sankcionišemo sve. Mislim da je to fer ponuda. Zašto bi taj zakon važio za period koji tek dolazi“, rekao je Šarović.

Šarović je kazao da se slaže s ocjenom rada visokog predstavnika, ali je podsjetio i na postupanje SNSD-a kada su njemu nametnute sankcije. On je rekao da je SNSD nakon smjene bio stava da “mora da je Šarović nešto kriv” čim je smijenjen, da je otišao u zatvor jer mora da je nešto ukrao, a da ova stranka nije podržala njegov zahtjev da se brani sa slobode.

Na drugoj strani, ja smatram da sankcije koje imate od SAD-a nisu dobre“, rekao je Šarović obraćajući se direktno Dodiku.

Na kraju je zaključio riječima da ovaj izvještaj ne daje osnov za jedinstvo i da će SDS svoje korake dogovoriti u Klubu SDS-a i o tome obavijestiti javnost u toku dana, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh