Politika

SDP: “SNSD-ovi zahtjevi su smiješni i strašni”

Iz SDP-a BiH reagirali su u povodu najave da će SNSD trebao dobiti ministarsko mjesto namijenjeno srpskom narodu u novoj Vladi HNK.

No image - Haber.ba

Kako je navedeno u saopštenju, ponovo se potencira priča o autentičnim Srbima i SNSD-u, kao jedinom i istinskom zaštitniku svega što nosi prefiks “srpski”, uz komentar – da nije strašno, bilo bi smiješno.

Smješno, jer bi morali znati, kad se već bave politikom, da su, za početak, trebali učestvovati na zadnjim Opštim izborima, preći izborni prag i tada izražavati želje i postavljati uslove svojim koalicionim partnerima. SNSD nije učestvovao na izborima u HNK 2018. godine, ili možda jeste, a da ne znamo. A strašno, jer je ovdje znak jednakosti između autentičan i fašistički. Poznata su kroz istoriju prebrojavanja čistokrvnih. SNSD bi da drži kantar za mjerenje nacionalne pripadnosti, određuje ko je veći, a ko manji Srbin i, sutra, ako uspije, da to ugradi u Ustav i Izborni zakon – kažu iz SDP-a.

Nastavljaju kako “ti isti “zaštitnici” svog naroda, ne dopuštaju da Srbi budu konstitutivni u HNK.

Upravo je “autentični” SNSD glasao u Parlamentarnoj skupštini BiH protiv inicijative koja poziva da se osigura konstitutivnost Srba u četiri kantona u Federaciji BiH. Jako dobro znaju u SNSD-u šta je “autentični predstavnik”, pa zato toliko i insistiraju na tome. Znaju da je to predstavnik po mjeri vladajućih i dobro oprobana metoda za eliminisanje nepodobnih. Zbog te “autentičnosti”, nacionalizama i ekstremizama, su i izbačeni iz Socijalističke internacionale“, zaključili su iz Klupa zastupnika SDP-a u Skupštini HNK.

SDP u Skupštini HNK ima Vesnu Saradžić, zastupnicu iz reda srpskog naroda. U Klubu Srba djeluje još i Zora Dujmović iz HDZ-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh