Politika

Demokrate proglasile pobjedu u trci za guvernera Kentuckyja, osvojile Virginiju

Američke demokrate proglasile su u utorak pobjedu nad republikanskim guvernerom, koga je podržao predsjednik Donald Trump i preuzele kontrolu kad državnim zakonodavnim tijelom u Virginiji, gdje je negativno raspoloženje prema Trumpu ostalo snažna potencijalna snaga u predgrađima gradova.

Ishodi izbora u utorak u četiri države, uključujući Mississippi i New Jersey mogli bi da budu pokazatelj kako bi mogli da se odvijaju predsjednički izbori naredne godine, kada će Trump pokušati da osvoji svoj drugi četvorogodišnji mandat, prenosii VoA.

U Kentuckyju, državni tužilac Andy Beshear​, čiji je otac Steve bio posljednji demokratski guverner te države, ostvario je tijesnu pobjedu nad guvernerom Matt Bevinom, uprkos predizbornom skupu koji je predvodio Trump.

Tokom govora u Lexingtonu u ponedjeljak uveče, Trump – koji je pobijedio u Kentuckyju sa 30 procenata razlike 2016. godine – rekao je glasačima da treba da ponovo izaberu Bevina, ili da bi analitičari mogli da da kažu da je predsjednik “pretrpio najveći poraz u istoriji na svijetu”.

Ove riječi odražavaju koliko je 52-godišnji Bevin pokušao da podigne kampanju na nivo nacionalnog pitanja, naglašavajući svoju podršku Trumpu usred istrage o opozivu republikanskog predsednika, koju vode demokrate u Kongresu.

Iako je rezultat značajan neuspjeh za Trampa, koji je i dalje relativno popularan u Kentuckyju, ishod možda više ima veze sa padom podrške Bevinu u državi. Ankete su pokazale da bi Bevin mogao biti najmanje poplarni guverner u bilo kojoj američkoj saveznoj državi, pošto je vodio bitke protiv sindikata i nastavnika.

Pobjeda Beashera takođe bi mogla da ohrabri demokrate, koje se nadaju da imaju šanse da pobijede lidera republikanske većine u Senatu Mitcha McConnell​a, koji će biti na glasačkom listiću u toj državi naredne godine.

Na skupu u utorak uveče, Bevin je odbio da prizna poraz navodeći neodređene “neregularnosti”, čak i nakon što je Beshear pozvao guvernera da poštuje rezultat.

Menadžer Trumpove kampanje 2020. Brad Parscale rekao je da je predsjednik “prevukao guvernera Matta Bevina preko linije cilja”, dok je pomogao republikancima da pobijede u nekoliko drugih trka širom države.

U međuvremenu, demokrate su preuzele oba doma zakonodavne vlasti u Virginiji, gdje su do sada tijesnu većinu imali republikanci, što će toj stranci dati potpunu kontrolu vlasti u državi, prvi put u posljednjih četvrt vijeka.

Trump je izbjegavao Virginiju, gdje su demokrate uspjele da pridobiju podršku u predgrađima, u distriktima koji su bili neodlučni na prošlogodišnjim izborima za Kongres, kao što su učinili i u državama širom SAD. Izbori u utorak, na kojima su demokrate pobijedile u nekoliko oblasti u sjevernoj Virginiji, navode na zaključak da je trend nastavljen.

U Mississippiju, gdje republikanski guverner Phil Bryant​ nije mogao da se ponovo kandiduje zbog ograničenog broja mandata na funkciji, njegov republikanski zamjenik Tate Reeves​ pobijedio je državnog tužioca Jima Hooda, umjerenog demokratu, koji favorizuje pravo na oružje i koji se protivi pravu na abortus.

Poput Bevina, Reeves je vodio kampanju kao odan pristalica Trumpa u državi u kojoj je Trump lagodno pobijedio 2016. Predsjednik je održao miting u državi prošle nedjelje, zajedno sa Reevesom.

U New Jerseyju, očekuje se da će demokrate zadržati većinu u generalnoj skupštini, donjem domu parlamenta te države.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh