Politika

Skupština HNK danas o važnim zakonima: Kanton uskoro dobija Centar za maloljetne prijestupnike

Poslanici u Skupštini HNK-a na trećoj redovnoj sjednici raspravljaju o nekoliko važnih zakona koje je ranije u proceduru proslijedila lantonalna Vlada, među kojim je svakako najvažniji Zakon o socijalnoj zaštiti.

Skupština HNK - PR/Haber.ba

On prema riječima predsjedavajućeg Šerifa Špage predviđa formiranje odvojenog centra za maloljetnike koji budu krivično gonjeni, kao i otvaranje prihvatnih centara za djecu i maloljetnike koji se zateknu kako skitaju i prosjače na području Kantona. Zakon je predložen u formi Prijedloga i razmatra se kao nacrt, s ciljem da se poslanici sa svime detaljnije upoznaju, te da se na koncu dobije kvalitetan zakon.

Predsjedavajući Šerif Špago pred početak je govorio o radu aktualne Vlade, koja je kako reče, uspješno okončala i 2018. iako je to bila izborna godina koju je otežala kampanja.

Rad Vlade može dobiti prolaznu ocjenu. Mnogi planovi su ostvareni, Kanton je finansijski stabilan, riješeni su i brojni naslijeđeni problemi, iako uvijek kažem da može više i bolje. Danas ćemo čuti šta prema mišljenju opozicije nije bilo dobro, a očekujemo i njihove konkretne prijedloge, koji bi mogli poslužiti kao smjernice za rad buduće Vlade, rekao je.

Raduje ga i to što su procesi u HNK-a konačno otkočeni, a što je bio jedini preduslov za nastavak pregovora oko formiranja nove izvršne vlasti. Uvjeren je da će predstavnici kantonalnih organizacija stranaka pobjednica uskoro za isti sto, te da će kanton uskoro dobiti novu Vladu. Optimizam po ovom pitanju ne krije ni mandatar za sastav Vlade Nevenko Herceg. Očekuje punu podršku stranaka kako bi se što je moguće prije došlo do kandidata za sve resore.

Raduje što su procesi otkočeni i nadam se da ćemo u tom duhu nastaviti i u bliskoj budućnosti. Kratkoročno, želimo do kraja godine u punom kapacitetu raditi na rebalansu proračuna, izmjenama i dopunama finacijskih planova, te na financijskim dokumetima za narednu godinu. Niz važnih pitanja je ispred nas, rekao je.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh