Politika

Zvizdić: “Odvojiti rad Parlamenta BiH od pitanja Savjeta ministara”

U Parlamentu BiH okončana je druga sjednica Kolegija Predstavničkog doma u proširenom sastavu, na kojoj nije postignut dogovor o formiranju preostalih stalnih komisija ovog doma.

Denis Zvizdić - bportal.ba

Ključni problem je neimenovanje komisija, bez kojih je nemoguće održatio redovnu sjednicu Predstavničkog doma na kojoj bi se razmatrali zakoni i finansijski sporazumi. Bez komisija nemamo stvorene poslovničke pretpostavje za održavanje redovne sjednice ovog doma“, kazao je novinarima nakon sjednice predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić.

Kako je istakao, nastaviće se rad na pokušaju usaglašavanja stavova.

Takođe, radićemo i na realizaciji naših zahtjeva prema onim klubovima – srpski Klub i SNSD – koji nisu dostavili prijedloge za članove komisija, da to urade kako bi mogli organizovati redovnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Naš prijedlog je da iniciramo jednu sjednicu dva kolegija – Kolegija Predstavničkog doma i Kolegija Doma naroda sa članovima Predsjedništva BiH, na kojoj bi razgovarali o svim bitnim političkim i drugim temama, te problemima sa kojima se u ovom trenutku susreće kompletna BiH“, istakao je Zvizdić.

Kako je rekao, kao legalista nema namjeru da krši zakon i Poslovnik o radu Predstavničkog doma, ali će insistirati na stvaranju pretpostavki za održavanje redovne sjednice ovog doma.

Rasprava je bila vrlo otvorena, u konačnici i korektna, s obzirom na to da je praktično jednoglasno usvojen dnevni red, sa jednim ili dva suzdržana glasa. Otvoreno smo iznosili političke stavove, ali idemo korak po korak dok potpuno ne priblizimo stavove i ne omogućimo održavnaje redovne sjednice“, rekao je Zvizdić.

On je rekao da ovo nije prvi put da je Savjet ministara BiH u ovakvom statusu, podsjetivši na period 2011. i 2012. godine, kada ovaj organ nije formiran 16 mjeseci.

Problem današnje aktuelne situacije je da ne radi Predstavnički dom, Parlament BiH, a u tada je radio. Smatram da treba odvojiti rad Parlamenta BiH od pitanja Savjeta ministara ili rada bilo koje druge institucije“, konstatovao je Zvizdić.

Upitan kada bi mogao biti održan sastanak članova kolegija oba doma sa članovima Predsjedništva BiH, Zvizdić ističe da će tu inicijativu Kolegij Zastupničkog doma uputiti na sjendici zakazanoj za četvrtak.

Dom naroda je taj koji zakazuje sljedeću sjednicu kolegija oba doma Parlamenta BiH. I tada ćemo uputiti poziv da zajedno sjednemo s članovima Predsjedništva i nadam se nekim dobrim i pozitivnim rezultatima i zaključcima – naveo je Zvizdić, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh