Politika

Čampara: Začuđujuća reakcija Inzka, BiH je primljena u UN kao Republika BiH

Potpuno su začuđujuće izjave visokog predstavnika Valentina Inzka o Programskoj deklaraciji SDA, i po svemu sudeći iznuđene su pod pritiskom Milorada Dodika, ocijenio je član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara.

Aljoša Čampara - Fena.ba

“Kazati da je trebalo predložiti deklaraciju koja je prihvatljiva i drugoj političkoj opciji, pri čemu je jasno da se misli na SNSD, u najmanju je ruku vrlo čudno, neprimjereno i neargumentovano”, kaže Čampara, piše “Fena”.

Po njegovim riječima, ovakva izjava je kontradiktorna jer je u sukobu sa dosadašnjim stavovima visokog predstavnika u kojima je Dodikova politika označena kao antidržavna, secesionistička i prijeteća za mir i stabilnost u BiH i regionu.

“Ujedno je i kontraproduktivna, jer direktno sugeriše SDA, kao državotvornoj stranci čiji je ključni politički cilj očuvanje cjelovite, suverene i demokratske BiH kao države ravnopravnih naroda i građana, da je ‘trebala’ predložiti deklaraciju koja je prihvatljiva Dodiku i retrogradnim i antievropskim politikama koje negiraju međunarodno pravo i veličaju ratne zločine, negiraju genocid, veličaju UZP, nazivaju škole po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, traže uvođenje trećeg entiteta, zagovaraju disoluciju države, negiraju pravo na bosanski jezik, daju skandalozne i fašističke izjave da muslimani ponovo okupiraju Drinu…”, navodi Čampara.

On dalje kaže da je teško povjerovati da visoki predstavnik, ako je pročitao Deklaraciju, iznosi ovakve ocjene, da se povlači pred Dodikom i daje neargumentovane i pravno neutemeljene kritike, jer je Programska deklaracija SDA potpuno usklađena sa evropskim standardima, i jedina je stranačka deklaracija u kojoj su jasno prihvaćene sve preporuke iz Mišljenja Evropske komisije.

“Ne može se izjednačiti SDA, koja ima legitiman politički cilj – državu ravnopravnih građana, sa SNSD-om, koji ima za cilj etničku segregaciju i otcjepljenje. SDA ne najavljuje jednostrano kršenje Dejtona, već borbu za ustavnu reformu u skladu sa evropskim načelima i naravno, u Parlamentu BiH i u skladu sa važećim procedurama. Podsjećam g. Inzka da je naša država primljena u Ujedinjene nacije upravo pod imenom Republika BiH i postavlja se pitanje zašto smeta taj naziv koji je već ranije prihvaćen i odobren od zemalja članica UN-a.Potpuno odbacujemo i insinuacije na račun pripadnika ARBiH. Uvijek ćemo biti uz nedužne ljude koji su branili BiH, i nikada nećemo pristati na prejudiciranje krivice, jer je svako je nevin dok se ne dokaže suprotno. Ne može se izjednačiti naša podrška nedužnim, neosuđenim i nepravedno optuženim ljudima, sa Dodikovim otvorenim veličanjem ratnih zločinaca koji su osuđeni za genocid i masovne zločine nad civilima”, zaključio je Čampara.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh