Politika

SDA reagovala na navode zastupnice Naše stranke

Iz Stranke demokratske akcije, odnosno zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmine Tokić-Biščević, reagovali su na izjavu zastupnice Naše stranke Neire Dizdarević u vezi sa planovima Vlade Kantona Sarajevo za podršku trudnicama koje nemaju mogućnost ostvarenja zdravstvenog osiguranja.

SDA - Twitter

Istup zastupnice Naše stranke Neire Dizdarević o pitanju zdravstvene zaštite porodilja predstavlja klasični izraz neznanja i arogancije, te pokušaj da se javnosti podvali neistinu da je tobože Fortina vlada, nakon 25 godina, osigurala pravo porodiljama na zdravstvenu zaštitu“, navodi se u saopštenju SDA, prenosi “N1“.

Podsjećam kolegicu iz Naše stranke na činjenicu da pravo na zdravstvenu zaštitu ne daje kantonalna vlada, već isključivo federalni zakon. Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH osigurava zdravstvenu zaštitu žena u vezi s planiranjem porodice, kao i u toku trudnoće, porođaja i materinstva nakon porođaja, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja žene“, stoji u saopštenju.

Tokić-Bišćević u saopštenju SDA ističe kako je obaveza kantona i općina da izdvajaju sredstva za realizaciju ovog prava. Navodi da općine preko centara za socijalni rad ažurno uplaćuju sredstva za ovu svrhu, i “kada kolegica Dizdarević pita šta SDA radi po ovom pitanju, podsjećam da je u 8 od 9 općina u KS na vlasti SDA“.

Također podsjećam kolegicu da je SDA ostavila Fortinoj vladi budžet od milijardu i 55 miliona. Zašto je od tog silnog iznosa samo 100.000 KM dato za zdravstvenu zaštitu porodilja, to je pitanje za Našu stranku i Fortu. Više su bili u budžetu namijenili za Institut za kulturu i umjetnost, u kojem su bili članovi Naše stranke, nego za zdravstvenu zaštitu porodilja! To su priznali i iz samog kluba NS, jer je kolegica Dizdarević u svojoj nespretnoj reakciji rekla da će ‘biti osigurana i dodatna sredstva da nijedna trudnica ne ostane bez zdravstvene zaštite’“, stoji u saopštenju Tokić-Bišćević iz SDA te se pita zašto nisu odmah osigurali ta dodatna sredstva, koja sada obećavaju, nego tek nakon reakcije.

Kako je naglasila Tokić-Bišćević, kada su već odlučili da budu advokati Vlade KS, poziva zastupnicu Dizdarević da odgovori i na ostala pitanja koja je postavila, a to su:

  1.  Zašto je Fortina vlada odbila njen amandman da se dodijeli 4 miliona i 700 hiljada za naknade svim porodiljama (po 1.000 KM mjesečno, tokom prvih 12 mjeseci djetetovog života)?
  2.  Zašto je Fortina vlada odbila njen amandman da se poveća dječiji doplatak sa 42 na 70 KM?

Potpuni je paradoks da moj zahtjev da porodilje imaju po 1000 KM mjesečne naknade, tokom prve godine, iz Naše stranke proglašavaju ‘sadakom’, a da to što Fortina vlada uplaćuje 20 KM paušala proglašavaju ‘sistemskim rješenjem’“, navedeno je u saopštenju SDA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh