Politika

Mogherini: EU potvrđuje predanost demokratiji kao temeljnom pravu svakog bića

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini obratila se javnosti povodom Međunarodnog dana demokratije.

No image - Haber.ba

Izjavu visoke predstavnice “N1” prenosi u cjelosti:

“Povodom Međunarodnog dana demokratije Europska unija potvrđuje svoju predanost demokratiji kao temeljnom pravu svakog ljudskog bića. Svaka žena i svaki muškarac moraju uživati slobodu učešća u političkom, ekonomskom i društvenom životu svoje zemlje. Niko ne treba strepiti od izražavanja svojih stavova, mirnih demonstracija, izlaska na izbore ili očekivanja pravednih i inkluzivnih politika od vlasti. Demokratija može funkcionirati samo uz zagarantovano učešće i povjerenje između demokratskih državnih institucija, vlasti i građana.

U Europi i drugdje u svijetu bilježi se porast uskraćivanja građanskih sloboda i različitih vrsta manipulacija i dezinformacija, posebno tokom izbornih kampanja. Brojni pro-demokratski pokreti i zviždači ostaju na čelu napora u zalaganju za demokratiju i traženju svojih građanskih i političkih prava. Njihova hrabrost i odlučnost su primjer i inspiracija svima nama.

Kroz svoje vanjsko djelovanje, Evropska unija pruža podršku partnerskim zemljama da uspostave i sačuvaju participativne, reprezentativne i odgovorne demokratske i izborne institucije. Pomoć Evropske unije za izborne procese u posljednjih pet godina iznosila je više od 250 miliona eura, osiguravajući izgradnju kapaciteta, tehničku i materijalnu podršku izbornim procesima u 50 zemalja. Djelovanje Evropske unije usmjereno je i na pristup informacijama, slobodu medija, podršku stranačkim sistemima i odgovornosti vladinih institucija, uključujući podršku istraživačkom novinarstvu u Armeniji, na Kosovu, Crnoj Gori ili Peruu, te programe „Media 4 Democracy“ i „Protect Defenders“ u oblastima slobode izražavanja i ugroženih aktivista za ljudska prava.

Evropska unija je vodeća i kod otkrivanja dezinformacija i djelovanja protiv rizika uplitanja i zlonamjernih manipulacija javnim diskusijama, putem i van interneta. U prošloj godini, Evropska unija je usvojila mjere usmjerene na „Osiguravanje slobodnih i poštenih evropskih izbora“ i usaglasila Akcioni plan suzbijanja dezinformacija u cilju uspostavljanja standarda za odbranu i zaštitu demokratije. Sistem brzog uzbunjivanja aktivan je od marta ove godine kao alat za pomoć u suprotstavljanju stranim kampanjama dezinformacija.

Naš prioritet bilo gdje u svijetu ostaje rad na demokratiji. Samo promoviranjem i podrškom snažnim demokratijama, zajedno s domaćim vlastima i predstavnicima civilnog društva, možemo doprinijeti pravednijim i prosperitetnijim društvima na globalnom nivou.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh