Politika

Ljubić: Mediji izvću Palmerove izjave, on nije za da sve države Balkana budu građanske

U Mostaru je zasjedalo Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora. Razgovarano je o brojnim temama, a o čemu je sve konkretnije bilo govora sa novinarima je kasnije podijelio predsjednik Božo Ljubić. Osvrnuo se između ostalog na nedavnu Palmerovu izjavu, kazavši da se u sarajevskim medijima plasirala dezinformacija da je SAD za to da sve balkanske države budu građanske. HNS, tvrdio je, ostaje za opciju federalizacije.

Božo Ljubić- HNS

– Federalizam je potvrđen u drugim demokratskim državama, gdje se građansko i nacionalno ne isključuju, kazao je Ljubić.

Optužio je novinare da “izvrću određene izjave s ciljem stvaranja konfuzije, pritom misleći na izjave Palmera.
Na molbu da komentariše mogućnost da Dubravka Šuica naslijedi Johannesa Hahna, istakao je da je Šuica već imenovana za potpredsjednicu Evropske komisije za demokraciju i demografiju.

– Ona sada ima još širi resor nego što ga je imao Hahn. Koliko sam mogao vidjeti u svježim izvješćima, taj resor nikome posebno nije dodijeljen, a da li će se on nalaziti u tom širem Šuicinom portfelju, to u ovom momentu ne možemo znati, kazao je Ljubić.

U kontekstu BiH, kako je rekao, to znači da bi u svakom slučaju Evropska komisija trebala slijediti preporuke Evropskog parlamenta, da se BiH kroz jedan preustroj u tom procesu pridruživanja EU pretvori u jednu državu koja će biti sposobna i podobna za evropske integracije.

Kratko se osvrnuo i na proteste rudara u Sarajevu, istakavši da očekuje da se Vlada FBiH prema tim problemima odnosi na isti način kao i prema problemima Aluminija.

– Očekujem da ih Vlada pokušava rješavati, tim više što je ona u vlasništvu Aluminija sa 42 posto. S druge strane, očekujem da i radnici Aluminija svoja prava traže prvenstveno tamo gdje je locirano najviše odgovornosti, a to je Vlada FBiH, a ne pred stranačkim institucijama, dodao je Ljubić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh