Politika

Komšić: BiH želi biti dio zajednice država i sigurnosnih sistema koji žele mir

Posebna mi je čast što vam se danas mogu obratiti kao Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i kao bivši vojnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Skoro da ne postoji u javnom angažmanu veća čast nego vojnički služiti svojoj domovini, a kada pri tome imate plemenite i civilizacijske namjere, onda je ta čast još veća, kazao je danas nu obraćanju pred polaznicima Kraljevskog Koledža sigurnosnih studija predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Željko Komšić- Predsjedništvo BiH

“Doista, lijep je osjećaj znati da ste se borili za pravdu, slobodu i mir, protiv nepravde, tiranije i terora. Kada se borite za takve plemenite ciljeve, taj osjećaj niko vam ne može oduzeti”, poručio je Komšić i nastavio:

“Posebno mi je zadovoljstvo što to mogu reći ovdje pred vama koji ponosno služite našoj prijateljskoj državi, Ujedinjenom Kraljevstvu, državi koja je članica NATO saveza, istog onog saveza zemalja kojima je u interesu očuvanje mira i stabilnosti u svijetu, i kojemu mi u Bosni i Hercegovini, unatoč brojnim otporima, težimo. Među prisutnima ima I vas koji dolazite iz drugih zemalja kako bi na ovoj elitnoj instituciji produbili svoja znanja. Vjerujem da su i vaši ciljevi jednaki našima, a to su kolektivna sigurnost, vladavina prava, demokracija, sloboda.

Želim ovom prilikom da istaknem da prijateljstvo naroda i građana Bosne i Hercegovine i Velike Britanije ne datira od jučer. Ono je izgrađeno davno kroz zajedničku borbu i zalaganje za ono što su istinske civilizacijske i demokratske vrijednosti, kroz borbu civilizacije i anticivilizacije, kroz slavnu borbu i žrtve koje su naši građani podnijeli u borbi protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu”, kazao je Komšić.

“Bosna i Hercegovina i njeni građani ne zaboravljaju olako svoje prijatelje, tim više što je, iako nikome zla nismo nanijeli, kroz svoju historiju, imala i mnoge neprijatelje.

Svi mi u Bosni i Hercegovini vrlo dobro znamo, koliko je u trenucima borbe za državnost i borbe protiv globalnog fašizma značila prijateljska podrška Ujedinjenog Kraljevstva. Brigadni general Fitzroy Maclean nije u malom bosanskohercegovačkom gradiću Drvaru tek tako pao s neba u septembru 1943, nego se na Churchillov zahtjev spustio padobranom u Titov stožer kraj Drvara, kako bi u ime vaše države pomogao herojsku borbu naših partizana koji su se borili za našu državu a protiv tadašnjeg našeg zajedničkog neprijatelja. Zajedno su planirali koordinirane akcije partizanske vojske i savezničke avijacije kako bi se neprijatelju onemogućilo regrupisanje u centralnoj i zapadnoj Evropi što bi dodatno produžilo rat.

Stoga nije ni čudo da je upravo baš Britanija prva uvidjela ko se na našim prostorima bez ikakvih kalkulacija borio za iste ciljeve i protiv istog neprijatelja. Zbog toga, ali ne samo i zbog toga prijateljstvo naših država, trajna je kategorija. Bili smo na istoj, odnosno ispravnoj strani historije, a to ćemo, uvjeren sam biti i budućnosti”, ističe Komšić.

Kazao je da BiH želi da bude dio zajednice država i sigurnosnih sistema koji žele mir u svijetu.

“Bosna i Hercegovina želi da bude dio zajednice država i sigurnosnih sistema koji žele mir u svijetu. To sam već rekao, ali samo zbog važnosti toga, to i ponavljam. Zahvalni smo Ujedinjenom Kraljevstvu na učinjenim naporima poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ti napori u očuvanju mira u Bosni i Hercegovini nisu ostali bez rezultata. Zahvaljujući britanskim vojnicima koji su dolazili u mirovnu misiju u BiH, naša država je danas stabilna. Međutim, mi želimo da ona bude još stabilnija. Zato izuzetno cijenimo podršku koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža Bosni i Hercegovini na putu njene integracije u NATO.

Na tome putu, neće nas, ma koliko se trudili, i kakve napore ulagali, omesti smutljivci koji iz svojih ciljeva koji nisu u interesu mira, siju nered po svijetu, pa čak i u Britaniji. Njihova imena neću navoditi, jer i mi u Bosni i Hercegovini i u Velikoj Britaniji vrlo dobro znamo o kome se radi. Na pragu smo sedamdesete obljetnice od osnivanja NATO pakta koji je donio trajan mir, sigurnost i prosperitet većem dijelu Evrope. Vrijeme je da se taj proces završi i zaokruži inkorporacijom preostalih zemalja koje su se za to javne deklarisale, a među njima je I Bosna I Hercegovina”.

Još je kazao da je potrebno ojačati bilateralne veze između država.

“Zato je potrebno u narednom periodu dodatno ojačati bilateralne veze između naših država. Temelj za to, kao što rekoh, davno je postavljen. U izmjenjenim geopolitičkim prilikama u svijetu saradnja između naših zemalja, i politička i ekonomska i vojna, istovremeno je i bitna, i neophodna i obostrano korisna. Sa svoje strane, učiniti ću sve da se ta saradnja učvrsti i dodatno proširi na svakom od pomenutih nivoa. U tome kontekstu, koristim ovu priliku da izrazim zadovoljstvo angažmanom ambsadora Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini njegove eskselencije Matthew Fielda, koji je doista istinski prijatelj države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana”, kazao je i zaključio:

“Na kraju, vama dragi polaznici, želim reći i sljedeće; U historiji ostaju zapisana samo imena heroja, bili oni vojnici, oficiri, diplomate ili državnici. Ja vam želim da budete odlikovani zaslugama za mir, jer je mir ono najsvetije što danas u ime budućnosti trebamo čuvati. To je pobjeda ka kojoj trebamo predano težiti”, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh