Politika

Čovićev i Plenkovićev HDZ održali zajedničku sjednicu predsjedništva u Orašju

HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske, dvije sestrinske stranke, održale su zajedničku sjednicu u Orašju na kojoj je naglašeno kako je temelj prijateljskog međustranačkog odnosa zajednička briga o Hrvatima u BiH kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu, uzajamna podrška na izborima i pomoći BiH na njenome euroatlanstskom putu.

No image - Haber.ba

Na sjednici se između ostalog govorilo i o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i Hrvatskoj te odnosima i suradnji između HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović u izjavi za medije kazao je kako su Hrvati u Bosni i Hercegovini koji, kako kaže, jedini iskreno žele EU i NATO, i danas politički govore jednim glasom – kroz Hrvatski narodni sabor.

“Bez nas, kada smo ovako složni, ne može se formirati nijedna razina vlasti. Zahvaljujem na snažnoj i dosljednoj potpori Vladi RH, HDZ-u i predsjedniku Plenkoviću. Vaša je podrška dragocjena Hrvatima u BiH u borbi za stvarnu ravnopravnost”, zaključio je Čović.

Hrvatski premijer i prvi čovjek HDZ-a je rekao da je saradnja ovih strana pozitivna i intenzivna te da će takva biti i na nadolazećim izborima.

“Na izborima na kojim našu potpunu i zajedničku podršku ima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. S druge strane, Hrvatska je dobro pozicionirana u međunarodnoj zajednici te ćemo se nastaviti kontinuirano, sistematski i konzistentno zauzimati za prava Hrvata, ali i pružati dobrosusjedsku podršku cijeloj BiH i njenom euroatlantskom putu“, poručio je Plenković, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh