Politika

Vukota Govedarica: “Skeneri, kamere i biometrijski otisak način kako ući u kraj izbornim krađama”

Svjedoci smo brutalne izborne krađe koja se desila na proteklim izborima. Zbog toga su potrebne izmjene izbornog zakona kako krađa ne bi bila hronična pojava.

Vukota Govedarica - SDSrs.com

A posljedice te pojave su ono što danas imamo u Republici Srpskoj: nepovjerenje u institucije, kriminal i korupcija, nezaposlenost i siromaštvo, i napuštanje Republike Srpske, kazao je danas član Predsjedištva SDS-a Vukota Govedarica.

Uvođenje skenera, nadzornih kamera i biometrijska provjera otiska prsta na biračka mjesta je minimum kojim se može ući u kraj izbornim krađama koje su svoju kulminaciju doživjele na poslednjim Opštim izborima u Republici Srpskoj kao i gradu Doboju – istakao je Govedarica.

On je rekao da su ove izmjene zakona i u skladu sa ODIHR-ovim preporukama o unapređenju transparentnosti izbornog procesa i da je neophodno preporuke uvažiti.

Ako svi žele poštene i demokratske izbore, ne vidim razlog zašto na lokalnim ne bi koristili tehnologije koje mogu spriječiti izborne krađe. Tu prije svega mislim na uvođenje nadzornih kamera, skenera i biometrijska provjera otiska, ali i smanjenja visine glasačkog zastora kako bi se spriječilo fotografisanje glasačkih listića, koje je postoječim izbornim zakonom zabranjeno ali se u izrazitoj mjeri dešava” – istakao je član Predsjedništva SDS-a.

Na prošlim izborima za nivo predsjednika Republike imali smo skoro 50 hiljada nevažećih glasačkih listića što je skoro 7% ukupno izašlih. Mislim da je samo ovaj podatak signalna lampica da nešto i te kako ne funkcioniše u izbornom procesu i da brojači prevarom iskrivljuje izbornu volju građana” – kazao je Govedarica.

Govedarica je istakao da je Srpskoj demokratskoj stranci veoma važno uvođenje pravila u izborni proces koja će omogućiti da rezultate izbora određuje volja birača a ne volja brojača kao što je bio slučaj u oktobru 2018. godine.

U ovom momentu postavlja se najznačajjnije pitanje: kojim političkim organizacijama odgovara postojeće stanje a koje su za hitnu promjenu tehničkog aspekta izbornog procesa. Srpska demokratska stranka će učiniti sve da do izmjena izbornog zakona koje se tiču tehničkog procesa glasanja dođe u što skorijem periodu kako bi postojale mogućnosti održavanja lokalnih izbora u fer i demokratskoj atmosferi” – zaključio je Govedarica, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh