Politika

Dodiku, Komšiću i Džaferoviću nijedan predsjednik nije došao u službenu posjetu

Još sredinom decembra 2018. godine članovi Predsjedništva BiH saopćili su kako će uputiti poziv predsjednicima zemalja regiona da dođu u zvaničnu posjetu našoj zemlji. Od tog dana do danas službeno Sarajevo nisu posjetili ni Vučić, ni Đukanović, ni Pahor, ni Ivanov, a ni Grabar-Kitarović.

Predsjedništvo BiH -Radiosarajevo.ba

Dana 12. decembra 2018. godine novi saziv Predsjedništva BiH održao je prvu redovnu sjednicu kojom je predsjedavao Milorad Dodik. Tog decembra nije se moglo ni naslutiti u kakvu političku krizu ću ući Bosna i Hercegovina zbog odluke SNSD-a da blokira kompletan rad državnih institucija.

Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović prvu redovnu sjednicu Predsjedništva BiH održali bez ikakvih poteškoća usvajajući između ostalog zaključak o pozivanju predsjednika zemalja regiona u službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

“Predsjedništvo BiH pozvat će predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića, prеdsјеdnika Republike Slоvеniје Bоruta Pаhоra i prеdsјеdnika Republike Makedonije Đоrđa Ivаnоva u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini”, pisalo je u saopćenju za javnost koje je dostavljeno medijima iz Predsjedništva BiH.

Sredinom augusta ove godine od Predsjedništva BiH tražili smo da nam odgovore na pitanje da li su pozivi predsjednicima zemalja regiona ikada upućeni te da nam dostave spisak predsjednika svih zemalja koji su od dana konstituisanja novog saziva Predsjedništva BiH bili u bilateralnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Odgovore na ova pitanja do danas nismo dobili. Informacije u javnost nije željelo iznositi ni Ministarstvo vanjskih poslova BiH iz kojeg su nam kazali kako su to pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH uprkos tome što svi diplomatski pozivi idu posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ipak, činjenično stanje govori da u službenim bilateralnim posjetama zvaničnom Sarajevu, u proteklih devet mjeseci, nisu bili predsjednici Srbije, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, a ni predsjednica Hrvatske. Šta više, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je u emisiji na RTRS-u otvoreno priznao da susjedna Republika Hrvatska bojkotuje ovaj saziv Predsjedništva BiH zbog Željka Komšića.

“Hrvatska država otvoreno kaže kako im on ne treba. To sam vidio kada smo pozvali hrvatsku predsjednicu u posjetu. Naravno, ne treba niko da vam piše pismo kako biste vidjeli da postoji opstrukcija tog dolaska. Pa kad je došla u BiH onda je došla u Teslić. Nije išla preko bh. institucija, a bilo bi normalno da Željko Komšić kao predsjedavajući dočeka nekog predsjednika kada dolazi u BiH. Kad sam ja bio predsjedavajući Predsjedništva BiH dolazio je predsjednik Poljske u posjetu jedinicama međunarodnih snaga u Butmiru pa smo se našli s njim i razgovarali”, rekao je Dodik.

I stvarno je tako bilo. Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u našoj zemlji, ali ne u službenoj bilateralnoj posjeti. Bojktovanje aktuelnog saziva Predsjedništva BiH od zvaničnog Zagreba svakako se može tumačiti kao poruka da ni Hrvatska ne priznaje Željka Komšića kao člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Pored predsjednice Hrvatske, u bilateralnoj posjeti Bosni i Hercegovini nije bio ama baš nijedan šef vlast kako zemalja regiona isto tako i drugih međunarodnih subjekata, odnosno država. Dodik, Komšić i Džaferović uglavnom su se sastajali sa stranim ambasadorima dok su susrete s važnijim državnicima imali samo na marginama određenih foruma ili samita (SEECP, Global Baku Forum, SPIEF i slično), prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh