Politika

Predložene dopune zakone: Na konkurse u institucijama BiH aplicirati sa kopijama dokumenata

Ukoliko bude dobre volje zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH kandidatima koji konkuriše na poslove u državnim institucijama trebalo bi biti omogućeno da prilikom konkurisanja dostavljaju kopiranu dokumentaciju umjesto dosadašnje prakse dostavljanja originalne dokumentacije ili ovjerenih kopija.

Parlamentarna-skupština-

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut uputio je u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine. Riječ je o dopunama koje bi, nakon usvajanja, omogućile kandidatima na javnim konkursima da prilikom apliciranja, umjesto dosadašnje prakse dostavljanja originalne dokumentacije ili ovjerenih kopija, Agenciji za državnu službu Bosne i Hercegovine dostavljaju samo kopiranu dokumentaciju, saznaje “Klix“.

Arnaut je obrazloženju prijedloga naveo da su građani koji se prijavljuju na konkurse za upražnjena mjesta državnih službenika u institucijama BiH trenutno izloženi visokim i nepotrebnim troškovima kada je riječ o pribavljanju različite dokumentacije jer se oglasima za takve pozicije u pravilu traži dostavljanje orginalne dokumentacije ili ovjerenih kopija od svih kandidata.

“S obzirom na to da za svaku oglašenu poziciju u pravilu bude primljen jedan djelatnik, iako se za svaku u pravilu prijave desetine ili stotine kandidata, nerazumno je od svih kandidata tražiti dostavu dokumentacije u originalu, odnosno ovjerenim kopijama. Ovaj prijedlog zakona stoga precizira da svi kandidati mogu dostaviti obične kopije tražene dokumentaciju, a da su samo uspješni kandidati koje s tim u vezi kontaktira Agencija za državnu službu BiH obavezni su u propisanom roku dostaviti originale, odnosno ovjerene kopije, dokumentaciju kojoj se dokazuje ispunjavanje traženih uslova”, napisao je Arnaut.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh