Politika

“Agresivnim pristupom žele sebi sačuvati ugodnu poziciju”

Na pitanje “na osnovu čega su tačno Srbi i Hrvati majorizirani u Bosni i Hercegovini”, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić dao je svoj odgovor u intervjuu za “Oslobođenje”.

Želјko Komšić - Fena.ba

“Što se tiče tvrdnji o majorizaciji, treba samo pogledati kako se dijeli vlast. HDZ koji je jedva skupio 150 hiljada glasova, imati će na državnom nivou tri ministra, dok će SDA, DF i SBB koji u zbiru imaju 450 hiljada glasova imati svi zajedno tri ministra (po jednog). Takav odnos je i na niže u raspodjeli vlasti, slično je sa druge strane i sa SNSD-om.

Prema tome o čemu pričamo? O kakvoj majorizaciji? To je jedan agresivan pristup koji želi sačuvati ovu ugodnu poziciju. Ne volim razgovarati u tim relacijama Bošnjaci – Srbi – Hrvati, ali ovo su činjenice. To je naime Dejton, koji je omogućio dojučerašnjim separatistističkim politikama ovu poziciju, inače bi u suprotnom po Beogradu i Zagrebu mogli samo prodavati paprike. Ako iko može izreći onu narodnu: “Nema Bosne nigdje”, to mogu SNSD i HDZ”, smatra Komšić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh