Politika

Nikšić: Napravljen kompromis na način da Bakir ostaje patriota koji brani BiH

Nakon jučerašnje otkazane sjednice Predsjedništva BiH na kojoj se ponovo nije desilo ništa, odnosno nije biran mandatar Savjeta ministara, a uoči unutarstranačkih izbora u SDP-u, aktuelnu situaciju komentarisao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP.

Nermin Nikšić - Slobodna Bosna

Nikšić je kazao da je Sporazum za sve tri potpisnika bio dobar i u pravom trenutku zbog toga što su, kako je kazao, sve trojica na kraju ispali heroji u svom narodu:

“Očito je napravljen kompromis u kojem je Bakir ostao patriota koji brani BiH, hoće NATO put, Milorad Dodik je ostao heroj koji ne da Republiku Srpsku, ne da ANP, a Čović je pobjednik u svom narodu. Čovjek je prvi put bio u situaciji da ima negativnu i medijsku i sliku na terenu zbog propasti Aluminija, i vidite da propada. Priča kako će se Aluminij pokrenuti bila je samo kupovanje vremena, trebala je neka vijest i evo došla je, obećanje o Izbornom zakonu”, kazao je govoreći o Draganu Čoviću, lideru HDZ-a.

O liderima SNSD-a i SDA dodao je:

“Počela se stidljivo pojavljivati priča kako bi SDS mogao biti dio nove parlamentarne većine sa SDA i HDZ, tako da je trebalo da se pokaže ko je taj glavni iz Republike Srpske. S treće strane jasno je da Bakiru očajnički treba neka vijest, neka pobjeda.”

Nikšić je kazao da postoje izjave da bi status quo mogao ostati i do sljedećih izbora te da se nakon isteka roka za formiranje vlasti prema Sporazumu neće desiti ništa:

“Kao što je bilo jasno da od tog Sporazuma nema ništa kad je potpisan, tako i od 5. septembra isto, biće ista situacija, biće neki novi rok. Niko od njih nije izgubio ništa time što se ništa ne dešava. Naprotiv.”

Istakao je da je SDP za to da se što prije formira vlast, da je bitno poštovati zakone kao i poslati ANP ali da se mora pronaći kompromis, što je prema njegovom mišljenju nemoguće, i to zbog SDA:

“Ko je HDZ-u i SNSD-u na kraju omogućio da bud neprikosnoven faktor. Jesu im birači dali podršku ali u Dom naroda da bi SNSD imao četiri delegata trebali su mu glasovi SDA. I HDZ-u je SDA omogućio četvrti mandat. Kad nešto dođe do Doma naroda, četiri glasa su Dodikova, četiri Čovićeva i ko im je to omogućio?.”

Ulazak Demokratske fronte u ovakvu vlast bez obzira na mogućnosti koje ima iz ove pozicije – ne opravdava:

“Željku nije trebala vlast, on je to mogao kroz Predsjedništvo, da insistira na svemu na čemu i insistira sada.”

Lider SDP-a Nermin Nikšić govorio je i o unutarstranačkim izborima ali i o stanju u stranci uopšte. Kazao je kako određeni političari iz SDA ne žele SBB i DF za partnere:

“Oni bi iz SDP-a one koji su njima nagodni. U startu je jasno bilo da je postojao jedan broj ljudi koji je mislio da treba da idemo sa SDA, velika većina nije bila za to.”

“Ja sam bio taj koji je smatrao da BH blok treba formirati vlade u svim kantonima gdje je to moguće bez SDA i HDZ-a, da nakon šest mjeseci neformiranja vlasti na državnom i federalnom nivou s tim kredibilitetom funkcionisanja tih vlada preuzmemo svoj dio odgovornosti oko konstituisanja vlasti”, dodao je Nikšić.

Kazao je i kako SDP pretpri štetu zbog svakog člana koji ode iz stranke ali da nisu otišli jer nisu mogli da ostvare svoje ambicije nego zato što nisu željeli poštovati organe stranke, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh