Politika

Arnaut: Hrvatska i Srbija nisu garanti Dejtonskog sporazuma već isključivo države potpisnice

Nakon što je ministar civilnih poslova BiH Sdil Osmanović jučer kazao kako je Hrvatska na neki način garant Dejtonskog sporazuma reagirao je zastupnik u Parlementu BiH Damir Arnaut (SBB).

Damir Arnaut - Fena

On je naime od Osmanovića zatražio odgovor da li je taj navod tačan i ukoliko jeste, ostaje li Osmanović pri tom stavu i je li mu poznato da Republika Srbija i Republika Hrvatska ni na kakav način nisu garanti Dejtonskog sporazuma, već isključivo države potpisnice i to zbog uloge koju su igrale tokom rata u našoj zemlji.

Arnaut je Osmanovića također pitao je li upoznat s činjenicom da brojni zvaničnici Republike Srbije već duže od 20 godina, kao i neki zvaničnici Republike Hrvatske u proteklih par godina, uporno insistiraju da su njihove zemlje “garanti” Daytonskog sporazuma, a kako bi napravili paralelu sa Sporazumom o garancijama, kojim su Velika Britanija, Grčka i Turska dobile eksplicitan status “garanta” tog sporazuma i na koji status se Turska i pozvala prilikom vojne intervencije na Kipru.

Arnaut je Osmanovića pitao i je li mu poznata činjenica da su brojni zvaničnici Bosne i Hercegovine u više navrata javno odbacili tvrdnje Republike Srbije da je ta zemlja “garant” Daytonskog sporazuma, počev od Harisa Silajdžića, preko Mire Lazovića, Halida Genjca, pa i samog OHR-a, te hoće li Osmanović priznati grešku ukoliko je navedeni citat tačan, odnosno isti demantirati ako nije, jer bi, naveo je, zvaničnici susjednih zemalja u suportnom taj citat mogli u budućnosti koristiti kao potvrdu svojih stavova, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh