Politika

Komšić: Džaferoviću i Dodiku sam ponudio sporazum, nije ni bilo rasprave

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, obratio se javnosti nakon održanih konsultacija sa preostala dva člana Predsjedništva. Iako su za danas zakazane dvije sjednice kolektivnog šefa države, Komšić je kazao da su otkazane, i to da bi se “ostavio prostor za dogovor”.

No image - Haber.ba

Objasnio je da bi preglasavanje u vezi sa slanjem ANP-a i imenovanjem mandatara samo više zakočilo formiranje vlasti na državnom nivou.

“Da smo gospodin Džaferović i ja glasali protiv mandatara, gospodin Tegeltija više ne bi bio u igri. Trudili smo se uz sve razlike da ostavimo otvorena vrata za neku vrstu dogovora, da ne zakivamo stvari, da se ne preglasavamo ni oko ANP. Džaferović i ja bi bili za, Dodik bi bio protiv, on bi potegao pitanje vitalnog nacionalnog interesa, to bi otišlo u NSRS i tamo bi ta priča bila potpuno završena za ne znam koje vrijeme”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić objašnjavjući zbog čega su sjednice otkazane.

Kada je u pitanju slanje Godišnjeg nacionalnog programa, Komšić je ponudio rješenje:

“Ja sam ponudio i gospodinu Džaferoviću i gospodinu Dodiku jedan prijedlog zaključaka koji bi mogli da budu jedna vrsta kompromisa oko ANP-a. To je podrazumijevalo da se naloži budućem predsjedavajućem Vijeća ministara da on dostavi taj Godišnji nacionalni program, a u slučaju da to ne uradi da se ovlasti predsjedavajući Predsjedništva. Nažalost nije moglo proći, nije bilo ni rasprave.”

“Svi mi znamo da nije stvar u tome treba li Predsjedništvo raspravljati o tehničkom dokumentu ili ne, ali moramo jer od toga ovisi da li će BiH nastaviti svoj put u NATO, da li će odustati ili će zastati i vratiti se korak unazad”, dodao je Komšić istakavši da će na ovom pitanju i dalje raditi.

Komentarisao je i jučerašnji sastanak sa ambasadorom SAD-a i Velike Britanije u BiH:

“Bilo je trenutaka kada sam stvarno bio optimista da možemo doći do dogovora. Oni su ponudili svoju pomoć krajnje uvjetna je bila njihova sugestija ‘nemojte dalje komplikovati odnose u BiH, ostavite dalje prostora za dogovor.’ Mislim da smo to i uradili. Ja sam uvijek za kompromis i dogovor ali što se mene tiče mi smo već u MAP-u.”

Na pitanje novinara kako će se razriješiti ova situacija, odnosno hoće li neko odustati od svojih zahtjeva Željko Komšić bio je kategoričan u stavu da on ne odustaje, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh