Politika

Kukić: “Ako ne bude ANP-a Komšić će morati da napusti koaliciju sa SDA”

Univerzitetski profesor i ugledni politički analitičar Slavo Kukić smatra da će predstojeće sjednice Predsjedništva BiH, na kojima će se raspravljati o slanju ANP-a u sjedište NATO u Bruxellesu i imenovanju mandatara za sastavljanje Vijeća ministara, odrediti dalje političke sudbine dvojice članova tog tijela – Milorada Dodika i Željka Komšića.

Slavo Kukić - Twitter

Kukić za “Insajder” kaže da ne vjeruje da će Dodik popustiti i prihvatiti nastavak približavanja BiH NATO, te da se zbog toga, kako ističe, jedino postavlja pitanje kako će u utorak reagovati Željko Komšić.

“Ubijeđen sam da Dodik neće odstupiti od onog što zastupa čitavo vrijeme. U suprotnom, to bi za njega predstavljalo užasan poraz i dokaz da se radi o čovjeku kome se ne može vjerovati. Međutim, pitanje je šta će učiniti Željko Komšić? Ako nastavi da istrajava na ANP-u, ne isključujem mogućnost da dođe u situaciju da bude preglasan od strane Milorada Dodika i Šefika Džaferovića. U tom slučaju, jedini ispravan scenario za Komšića, kako bi pokazao svoju “pravovjernost”, jeste to da njegova Demokratska fronta napusti koaliciju sa SDA”, kaže Kukić.

U slučaju da predsjedavajući Predsjedništva BiH, ipak, pristane na imenovanje mandatara za sastavljanje novog Vijeća ministara bez prethodnog dogovora o slanju ANP-a u Bruxelles, Kukić ocjenjuje da bi to predstavljalo katastrofu za Komšića i njegov kredibilitet kao ozbiljnog političara.

“Ako ostane usamljen u Predsjedništvu BiH, Komšić će morati da napustiti partnerstvo s SDA. U suprotnom, poslaće poruku da je sve urađeno smišljeno i da je i on dio dila, odnosno rješenja kako da se udovolji Dodiku i kako da se BiH od evroatlantskih integracija okrene prema Moskvi i evroazijskim integracijama. Vidjećemo šta će se dogoditi”, rekao je Kukić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh