Politika

Lidija Bradara: “Hrvati su faktor stabilnosti, inicijatori kompromisa i dogovora”

Predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Lidija Bradara je u pisanoj izjavi navela da je Bosna i Hercegovina višenacionalna, složena država s jasno određenim nacionalnim identitetima i nema osobe, ni ustavnog prijedloga koji će to promijeniti.

Lidija Bradara - Anadou Agency

Svako negiranje ove činjenice vodi u daljnju krizu ili nešto još gore. Oni koji se bave negiranjem načela konstitutivnosti trebali bi se zapitati čemu vode takve teze, te kako najviše europske institucije u izvješćima pozivaju na poštivanje ovih načela – kazala je Bradara, saopšteno je iz njenog Ureda.

U saopštenju se navodi da je jedan od domova u kojima se brane interesi svih naroda i građana Bosne i Hercegovine i Dom naroda Parlamentarne supštine BiH.

Kako predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda odgovorno tvrdim da su Hrvati do sada bili faktor stabilnosti, inicijator kompromisa i dogovora i tako će i ostati – poručila je Bradara.

Naglasila je kako budući saziv državne vlasti svoj mandat mora posvetiti napretku prema Evropskoj uniji i NATO-u, izvršavanju preuzetih obveza, te osiguranja legitimnog predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda u Domu naroda, na svim razinama, što uključuje i Predsjedništvo BiH.

Predsjedateljica Kluba hrvatskog naroda u državnom Domu naroda istaknula je važnost uspostave novog Vijeća ministara, “jer jedino tako možemo završiti demokratski proces otpočet još 7. oktobra, kako bi i nova parlamentarna većina u oba doma Parlamenta BiH, mogla u punini formirati svoja povjerenstva i zajednička radna tijela“.

Potpisani Sporazum o uspostavi vlasti je najbolja osnova da se stvari pomjere s mrtve točke. Uvjerena sam da će lideri koji su svojim potpisima obavezali se provoditi ono što ovaj dokument donosi, ostati dosljedni dogovorenim načelima. Bez uvažavanja i kompromisnih rješenja koja će biti na dobro svih konstitutivnih naroda i građana naše domovine, bojim se da ne uđemo u još dublju političku krizu, koja će onda prenositi na sve druge segmente života u BiH – zaključila je Bradara, a prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh