Politika

Bakir Izetbegović: “Moguće naći kompromis po pitanju ANP-a, OSA dobro radi svoj posao”

Bakir Izetbegović, lider SDA, gostovao je večeras u Dnevniku 2 Federalne televizije (FTV), te odgovarao na pitanja o tome da li će i kada biti postignut kompromis po pitanju Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), koji je, kako stvari stoje, ‘posvađao’ lidere koji su prošle sedmice potpisali Sporazum kako bi se u roku od mjesec formiralo Vijeće ministara BiH.

No image - Haber.ba

Izetbegović je večeras rekao da se nada da ipak će biti postignut kompromis po pitanju ANP-a na bazi potpisanih Principa za formiranje vlasti, u kojima se navodi da će se poštivati Ustav BiH i ranije donesene odluke, zakoni i strategije.

Sadržaj ANP-a može biti pitanje dogovora jer srpska strana insistira uporno da BiH, barem što se Srba tiče, ne može napredovati ka NATO-u niti postati članica prije Srbije i ako to ne uradi Srbija i da ne može ići Brže od Srbije po tom pitanju – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je potvrdio da konačna verzija ANP još nije napravljena i da je danas u Predsjedništvu BiH trebao biti sastanak na kojim bi se radilo na tome da se napravi jedan ANP gdje bi vojni dio bio minimalan, vjerovatno i koordiniran sa onim što traži srpska strana, a težište bi bilo na civilnom dijelu i to bi bio taj kompromis.

Danas je trebao biti sastanak, ali, koliko sam čuo, gospodin Dodik se naljutio na jedan intervju koji je dao gospodin Metju (Matthew Palmer), gdje se spominjala crna lista i gospodin Dodik i odlučio je u zadnji čas da povuče svog predstavnika – pojasnio je Izetbegović.

Lider SDA, večeras je prokomentirao i odluku Inspektorata RS-a da se poništi diploma direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića.

OSA sasvim sigurno radi dobar posao. Svakodnevno imamo neke vijesti koje svjedoče o rezultatima OSA-e i imamo jedan rastući otpor naspram OSA-e i naspram njenog direktora, naročito u RS-u. Ja mislim da je rođen u RS-u, da bi mu, što kažu, poništili i rodni list. Sprema se reimenovanje, a oni su već unaprijed rekli da nisu za jednog uspješnog direktora i mislim da je tu politika umiješala svoje prste – zaključio je Izetbegović, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh