Politika

Savjetnik Milorada Dodika: U utorak u 10:30 znat će se da li je ANP na dnevnom redu

Savjetnik Milorada Dodika za ustavnopravna pitanja u Predsjedništvu BiH Dragoljub Reljić kazao je da je tek jutros dobio dokument koji se zove Godišnji nacionalni plan (ANP) i da još uvijek ne može potvrditi da će članovi Predsjedništva BiH raspravljati o ovom dokumentu.

No image - Haber.ba

Reljić je kazao da je 8. augusta upućen zahtjev za održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH s jednom tačkom, odnosno izborom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, piše “Klix“.

On je rekao da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u skladu s tim zakazao traženu sjednicu, dok redovnu sjednicu, prema Poslovniku o radu, predsjedavajući zakazuje samostalno. Istakao je da predsjedavajući određuje raspored tačaka i same tačke dnevnog reda.

Reljić je kazao da će u utorak biti održane konsultacije o tačkama dnevnog reda i da će se na dnevnom redu naći tačke koje ispunjavaju uslove u skladu s Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

“Nema nikakve trgovine. Poslovnik svi možete pogledati i vidjeti obaveze i način ponašanja članova Predsjedništva BiH”, rekao je Reljić.

Pojasnio je da je kabinet Željka Komšića dostavio dnevni red kabinetu Milorada Dodika i nakon toga pitao “može li ovo ovakvo”. Kako kaže, konačan red bit će utvrđen na konsultacijama, a potvrđen na samoj sjednici.

Što se tiče ANP-a, Reljić je rekao da će i ta tačka biti predmet konsultacija i da, ukoliko ne bude ispunjavala uslove, neće biti ni razmatrana, odnosno neće biti stavljena na konačni dnevni red.

“Ne vjerujem da će član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je sposoban pravnik, dozvoliti da se tačka nađe na dnevnom redu ako ne ispunjava uslove. Da bi se tačka našla na dnevnom redu moramo znati ko je predlagač, koje je mišljenje, koje su se komisije izjasnile i tako dalje. To važi za sve tačke”, kazao je Reljić.

Istakao je da se o dnevnom redu mora glasati te da ne vidi razlog zbog kojeg bi se neko bojao da neće doći do glasanja, jer o dnevnom redu se moraju izjasniti članovi Predsjedništva BiH.

Kako kaže, njegova procjena je da će dnevni red sjednice Predsjedništva BiH biti poznat tek u 10:30 sati u utorak, odnosno pred samu sjednicu Predsjedništva BiH.

On je rekao da kabineti nisu razgovarali o ANP-u jer nisu imali razgovarati o kakvom materijalu. Dodao je da je jutros u 9:30 sati od Sekretarijata Predsjedništva BiH dobio dokument naslovljen kao ANP, a na kojem piše “august 2018. godine”.

“Riječ je o 165 stranica gusto kucanog teksta s velikim brojem tabela. Ne piše ni ko je poslao taj materijal, da li je Komisija za NATO integracioni proces ili Vijeće ministara BiH”, kazao je Reljić.

Na novinarsko pitanje o dokumentu koji je dobio, Reljić je odgovorio da su mu kazali kako je materijal stigao iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh