Politika

U procesu formiranja vlasti u BiH jedini cilj je “slomiti” Željka Komšića

U slučaju neuspjeha Sporazuma o principima formiranja vlasti u BiH deset mjeseci nakon oktobarskih izbora predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavljuje političku krizu ”nesagledivih razmjera”.

Željko Komšić - Twitter

Prije nekoliko dana predsjednici tri nacionalne političke stranke u BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su Načela o formiranju vlasti, koja prema tom sporazumu treba biti formirana 30 dana od dana potpisivanja, ili će Sporazum biti nevažeći. Odustajanje od Sporazuma, najavljuju iz SNSD-a i HDZ-a, moglo bi izazvati dodatnu krizu u zemlji.

“U slučaju neuspjeha nastupila bi kriza ‘nesagledivih razmjera’”, izjavio je Čović u programu Hrvatske radio-televizije.

Slične prijetnje ranije je najavio i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik: “Ne bude li ispoštovan dogovor, to znači da BiH ulazi u duboku krizu”, rekao je Dodik.

Deset mjeseci od Općih izbora u BiH građani još uvijek nisu dobili državnu vlast a glavna koplja lome se oko toga da li će SNSD-ov kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija od partnera iz SDA dobiti podršku za sastav nove državne Vlade. Iz SDA su podršku Tegeltiji ranije uvjetovali slanjem Nacionalnog godišnjeg plana (ANP) u Brisel, što bi značilo da se zemlja primakla još jedan korak na putu da postane članica NATO saveza, dok SNSD odnosno vlasti iz bh. entiteta Republike Srpske u ovom trenutku odbijaju podržati članstvo BiH u NATO, piše “NAP“.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da on neće dati saglasnost za imenovanje Tegeltije na čelo državne Vlade, ukoliko prije toga ANP ne bude poslan u Brisel, bez obzira šta su dogovorili predstavnici tri nacionalne partije u zemlji.

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović ocijenio je u intervjuu za Novinsku agenciju Patria da se u cijelom procesu formiranja vlasti u BiH pokušava slomiti upravo Komšić, kao jedini predstavnik građanske politike u aktuelnoj etno-nacionalnoj vlasti Bosne i Hercegovine, koji je na izborima pobijedio u utrci za tročlano Predsjedništvo BiH.

Bećirović ocjenjuje da ako Komšić kao član Predsjedništva BiH ne potpiše saglasnost za sastav novog Vijeća ministara bit će optužen da blokira reforme u zemlji, dok će s druge strane biti optužen za izdaju ukoliko na koncu stavi potpis na sastav novog Vijeća ministara bez slanja ANP-a.

Bećirović smatra da je diskreditacija Komića politički cilj Dodika i Čovića kako bi ugušili i najmanju nadu za građansku politiku u zemlji, čiji je Komšić predstavnik, dok u tom procesu sudjeluje i sam Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, prebacujući pritisak na Komšića kada se govori o tome da li će Bosna i Hercegovina napraviti još jedan korak prema NATO-u, ili će odustati od članstva u najveći vojni savez na svijetu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh